KnjižnicaKostrenaOpćina - prijatelj djece

U čast kostrenskom zaštitniku održano drugo izdanje Miće Mikulne

Jučer je u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji održano drugo izdanje Miće Mikulne, razigrane manifestacije za djecu koja se održava u čast sv. Nikoli, zaštitniku Kostrene.

Za dojmove o drugom izdanju Miće Mikulne dovoljno je posegnuti u galeriju fotografija i zaključiti kako su ga obilježili zadovoljni osmjesi brojnih malih posjetitelja.

Zadovoljni su i organizatori iz Centra kulture Kostrena čija se ravnateljica Borka Reljac osvrnula na jučerašnji program i zahvalila onima koji su ga omogućili:

– Bilo je odlično, umorni smo, ali zadovoljni. O kvaliteti programa teško možemo prosuditi mi organizatori, ali ako roditelji i djeca provedu na jednom mjestu pet i više sati, to svakako nešto govori, pa se nadamo da smo uspjeli prirediti sadržajno i zanimljivo popodne. Neka su djeca primjerice prvi put uzela instrument u ruke na kojem su uz iskusne glazbenike mentore pokušali odsvirati nekoliko tonova i možda se, recimo, zaljubiti u glazbu. Neki su pak odlučili iskusiti ples i po prvi puta stupiti na pozornicu u društvu balerina i plesača iz Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, a neki su radije izrađivali predmete u kreativnim radionicama. Ali ono što su svi sigurno ponijeli kućama je uspomena na jedno bajkovito popodne, u kakvo se volimo ušuškati i mi odrasli. Hvala svima koji su sudjelovali u programu, a posebno Općini Kostrena kao pokrovitelju i Ini kao sponzoru koji su omogućili da se sve ovo dogodi.

Nastup Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica

 – Mića Mikulna je lijep nastavak čitavog niza projekata namijenjenih djeci koje smo dosad realizirali u suradnji s Općinom Kostrena. Osim onih namijenjenih najmanjima kao uređenje vrtića i igrališta, tu su i projekti koji školarcima u Kostreni osiguravaju bolje uvjete školovanja i aktivno treniranje u lokalnim sportskim klubovima. S obzirom na to da su i Općina Kostrena i INA posebno osjetljivi na potrebe najmlađih, odazvali smo se pozivu i zajedničkim snagama organizirali ovaj predivan dan za najmlađe, uz mnogo plesa i zabave. Veseli me što su i mnogi Inini zaposlenici i njihova djeca danas ovdje, a dan ćemo zaokružiti projekcijom animiranog božićnog filma te možemo reći da smo i službeno zakoračili u blagdansko raspoloženje. – izjavila je Lovorka Lučić iz Ine.

Miću mikulnu otvorila je izložba likovnih radova Mićeg pinela, djece polaznika likovnih radionica koju kontinuirano održava Likovna udruga Veli pinel iz Kostrene, pod mentorstvom akademskog slikara, profesora Edija Gustina.

Omiljeni svetac djece sv. Nikola oko kojeg se i događa priča čitave manifestacije ipak je pobudio najveću pažnju malih posjetitelja koji su se redom s njime poželjeli fotografirati i u dahu slušali sve njegove priče. U programu Mikulne sudjelovala je i Narodna knjižnica Kostrena s pričaonicom i radionicom pisanja pisama u kojoj su djeca imala priliku možda i po prvi put napisati pismo i okušati se u toj lijepoj vještini i načinu komunikacije koji s razvojem tehnologije polako nestaje.

Zanimljiva pričaonica u Knjižnici

Po uzoru na dobra djela sv. Nikole važan dio Miće Mikulne jest stari kostrenski pomorački običaj sajanja, međusobnog pomaganja u zajednici i prikupljanja pomoći za one kojima je potrebna. Prodajom fritula jučer su se prikupljala sredstva za riječku udrugu „Srce“ koja skrbi o osobama s intelektualnim teškoćama, a koja je u rujanskim poplavama ostala bez svojih prostora, jedinog utočišta za njihove brojne štićenike.

Miću Mikulnu zaključila je besplatna projekcija animiranog filma Grinch, božićnog klasika za cijelu obitelj koju je omogućila INA, a zahvaljujući njihovoj potpori i novoj kinoopremi, tijekom prosinca će se u Narodnoj čitaonici u Kostreni održati još nekoliko besplatnih projekcija popularnih dječjih božićnih filmova.