KaféZanimljivosti

U KBC-u Rijeka otvorena neurološka post COVID-19 ambulanta

Post COVID ambulanta zasad radi utorkom od 12 do 15 sati.

Koronavirus, unatoč tome što nas već gotovo dvije godine svakodnevno prati, još je u kontekstu naknadnih posljedica za oboljele široj javnosti nepoznat. Naime, iako je priča o cjepivima često u javnom diskursu promatrana kritički uz svakojaka pitanja pa i ono o tome hoće li se kroz godine manifestirati neki problemi, nedovoljno se priča o posljedicama samog preboljenja COVID-19 virusa.

Nakon pulmoloških sljedeći po učestalosti su neurološki problemi

Mnogi misle kako su se virusa naprosto riješili jednom kad su ozdravili, ali ono što se u stvari ne zna jest da puno ljudi, koji su koronu imali i prije nekoliko mjeseci, naknadno mogu razviti neke zdravstvene simptome. Nije tu „samo“ riječ o umoru, slabijoj kondiciji i drugim plućnim post-simptomima – postoji veliki broj neuroloških sindroma i komplikacija koje neki post covid oboljeli razviju. Poprilično učestala komplikacija jest i pareza facijalisa, koja se manifestira kroz jednostranu umrtvljenost lica.

Doc. dr. Vladimira Vuletić, predstojnica riječke Klinike za neurologiju pojašnjava kako je  post COVID-19 neurološki sindrom u stvari postvirusni sindrom uzrokovan odgovorom mozga i tijela na infekciju virusom SARS-CoV-2.

Karakteriziraju ga produljena pojava depresije, razne neuromuskularne bolesti poput slabosti mišića i miopatija, tjeskoba, umor, poremećaji spavanja, različiti kognitivni problemi, problemi s koncentracijom, pažnjom i pamćenjem, kao i vrtoglavica, glavobolja, gubitak mirisa, bolesti pokreta, epilepsija, cerebrovaskularne bolesti i drugo – poručuju u iz Kliničkoga bolničkog centra Rijeka.

Nova ambulanta

Navedeni su razlozi doveli do toga da je nakon pulmološke otvorena i neurološka post COVID-19 ambulanta koja zasad radi utorkom od 12 do 15 sati pri neurološkoj poliklinici, a u njoj će pacijente dočekati multidisciplinarni tim koji uključuje i psihologinju te neuroradiološki i neurointerventni tim s radiologije.

Fotografije preuzete sa stranica KBC-a Rijeka.