KostrenaOpćina - prijatelj djeceRoditeljski kutakŠkolaVrtić

U Kostreni je Proljeće najljepše

Manifestacija Proljeće u Kostreni, namijenjena je najmlađim Kostrenkama i Kostrenjanima, a ove godine održavat će se od 25. do 29. travnja.

Proljeće je savršeno vrijeme za razne aktivnosti pa je tako Centar kulture Kostrena u suradnji s Osnovnom školom “Kostrena” i Dječjim vrtićem „Zlatna ribica“ djeci priredio brojne zanimljive programe.

Od prošle godine, kada je Proljeće održano unatoč pandemiji uz poštivanje mjera i u nešto kasnijem terminu, poprimilo je novo ruho. Manifestacija je nastala s ciljem razvoja kazališne publike, a s vremenom su se uključili i drugačiji programi što je značajno obogatilo vrijednost manifestacije. Predstave, radionice, edukativne šetnje, obilasci muzeja i izložbi samo su dio programa koji će se održati u posljednjem tjednu travnja, a obuhvatit će gotovo sve polaznike kostrenskog vrtića i škole.

Proljeće u znaku ekologije

Ove godine program Proljeća u Kostreni sadrži velik broj radionica i  edukativnih šetnji koje se bave temom ekologije i održivog razvoja. Tako će Udruga Gaia Nova s petašima pripremati zdravi doručak, dok će treći razredi posjetiti rasadnik gdje će ih dočekati predstavnici Udruge Ekoregija Kostrena.

Udruga Žmergo održat će radionice na otvorenom za druge i treće razrede, a tema je radionice vrtlarenje bez otpada pa će polaznici izrađivati čašice za sadnju od otpadnog materijala.

Vrtlarske radove na voćkama uz stručni nadzor i edukaciju KD Kostrena obavljat će prvašići koji će učiti o prignojavanju, okopavanju i dodavanju humusa.

Predstave i izložbe

Polaznici Dječjeg vrtića “Zlatna ribica” uživat će u edukativnoj ekološkoj predstavi „Keko Eko“ kojom se uz pomoć čistača Keka i njegovih prijatelja djeci približava ekološki način razmišljanja od ranih nogu. Predstavom se nastoji uključiti i motivirati djecu za brigu o okolišu te ih potaknuti na pozitivne navike u postupanju s otpadom.

Za mlađe razrede osnovne škole Produkcija Z pripremila je mjuzikl o zajedništvu, ljubavi i dobroti, „Složna obitelj“. Predstava priča o mami, tati, Kreši i Tihani čija složnost dolazi u iskušenje pojavom čarobnjaka Zlika, kojeg u konačnici pobjeđuju.

Veseli Balogov cirkus održat će se u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji. Predstava je nastala u suradnji Max teatra i Zagrebačkog kazališta lutaka, a autori i izvođači Pero Juričić i Marina Kostelac predstavu su oblikovali kolažiranjem stihova Zvonimira Baloga. U simpatičnoj predstavi uživat će prvi i drugi razredi.

Najstariji sudionici Proljeća, sedmi i osmi razredi posjetit će Rijeku gdje će obići Palaču Šećarane, a potom pogledati hvaljenu predstavu „I Cyrano i djevojčica“ koja priča o ljubavi i odrastanju.

Peti i šesti razredi razgledat će Prirodoslovni muzej, Dječju kuću i Galeriju Zajc, a potom pogledati priču o „Malom princu“ u HNK Ivana pl. Zajca.

Mozaičar Matko Kezele za grupu ode desetak učenika trećih i četvrtih razreda održat će radionicu mozaika.

Jeste li znali da se manifestacija Proljeće u Kostreni održava kontinuirano već devetnaest godina?

Prvo izdanje manifestacije Proljeće u Kostreni održano je 2004. godine. Te godine prikazano je pet predstava koje su bile otvorene za sve posjetitelje, a održavale su se u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji. U idućim godinama Proljeće je postalo namijenjeno isključivo djeci Osnovne škole “Kostrena” i Dječjeg vrtića „Zlatna ribica“.

Nositelj i organizator Proljeća u Kostreni, sve do osnivanja Centra kulture Kostrena bila je Udruga Narodne čitaonice.

U galeriji pogledajte kako nam je bilo na prošlogodišnjem izdanju Proljeća u Kostreni.