Općina - prijatelj djeceRoditeljski kutakŠkola

U prvi razred bez strepnje

U domovima prvašića sada je već polako izvanredno stanje – doznajte kako pripremiti prvašića na polazak u školu.

Do nove nastavne godine preostalo je tek nekoliko dana i dok mnogi učenici nestrpljivo iščekuju trenutke kad će ponovo vidjeti svoje prijatelje, prvašići će se prvi put suočiti sa školskim obavezama.

Vidjet ćeš ti kad kreneš u školu

Ako se vaše dijete boji polaska u školu i strepi od ponedjeljka, važno je da ga umirite i prikažete školu kao mjesto učenja, prijateljstva i igre. Međutim, ako ste dosad prijetili rečenicama poput Vidjet ćeš ti kad dođeš u školu! ili Ako ne slušaš, dobit ćeš jedan! – sada ste u problemu jer imate preplašeno dijete koje školu doživljava kao opasnu, moćnu i zlu ustanovu u kojoj se neće osjećati dobro jer će stalno čekati da bude kažnjeno. Sumnjat će u osmijeh kojim će ga dočekati učiteljica, a možda se neće željeti niti odvojiti od vas kad bude prozvano u razredni odjel.

Upoznajte školski okoliš

Ipak, nije kasno da taj veliki korak u životu učinite lijepim. Za početak, bilo bi dobro da se prošećete do škole, obiđete školsko dvorište, dvoranu i pogledate crteže na podu. Vidjet ćete stare igre, školicu ili cip-cop, uzmite loptu i poigrajte se na igralištu kako bi se dijete lakše snašlo tijekom prvog tjedna. Razgovarajte o školi kao mjestu na kojem će upoznati prijatelje, spomenite koju zgodu iz svoje osnovne škole i uvijek afirmativno govorite o školi, ali bez uljepšavanja.

Savjeti za prve školske dane

 • zajedno birajte crtančice, pisanke i potreban pribor
 • uredite radni kutak na kojem će dijete raditi svoje zadatke, a bilo bi dobro da ima mjesta i za vas jer će dijete na početku trebati podršku
 • zajedno uvježbajte otvaranje, zatvaranje i nošenje školske torbe
 • uspostavite red: nakon škole, dijete se treba odmoriti i zatim riješiti zadatke, pokazati vam što su radili – nemojte to puštati za kraj dana
 • potičite dijete da podijeli svoje doživljaje: igrajte uloge, društvene igre i sl.
 • nemojte umjesto njih raditi ono što mogu sami: neka pospreme radni prostor, neka dovrše redak zadanim oblicima, neka vam prenesu poruku učiteljice…
 • prvih tjedana zajedno spremajte knjige i bilježnice u školsku torbu, ali kasnije potičite dijete da samostalno sprema potreban pribor
 • razgovarajte o higijeni, odlasku na toalet i pranju ruku
 • uspostavite rutinu odlaska na spavanje i buđenje
 • pomozite djetetu ako traži pomoć pri rješavanju zadataka, ali ne na način da vi sve riješite
 • imajte puno strpljenja.

Učiteljica je osoba od povjerenja

Nemojte nikad, ali baš nikad pred djetetom kritizirati učiteljicu i njezine postupke, a ako vam nešto nije jasno, uvijek je najbolji i najjednostavniji način da zamolite učiteljicu za razgovor i riješite sve nedoumice. Ne brinite se i imajte povjerenja – učiteljice su stručnjaci za odgoj i obrazovanje koje svoj posao svakodnevno rade s ljubavlju i znanjem; one su te koje su desetak dana prije početka nastave uređivale učionicu, pripremale materijale i ispisivale imena svojih učenika pomno planirajući svaki nastavni dan. Neka vam učiteljica bude suradnica i uvijek ju na vrijeme obavijestite o svim promjenama koje se mogu odraziti na djetetov uspjeh.

Važno je da ograničite vrijeme provedeno uz TV i igranje igrica, a svakako nemojte dopustiti djetetu da to radi ujutro prije polaska u školu (nažalost, mnogi roditelji to dopuštaju čineći medvjeđu uslugu svojoj djeci) – svakako treba pojesti hranjiv obrok prije odlaska u školu jer je školska marenda tek nakon dva sata, a tko gladan može pratiti nastavu?!

S puno ljubavi i strpljenja prvi školski dani vrlo brzo postat će lijepa uspomena

Puno strpljenja i ljubavi

Zna li vaše dijete vezati špigete tj. vezice na cipelama i tenisicama? Ako ne zna, polako ga i kroz igru učite. Na komadu kartona nacrtajte tenisicu i probušite rupice te provucite vezicu – kroz igru i čvoriće koje radi, dijete će razvijati finu motoriku. Važno je da potičete samostalnost i odgovornost; naučite ga očistiti gumicu za brisanje, ali nemojte uvijek to raditi umjesto njega; pokažite mu kako našiljiti olovke i bojice, ali potičite ga da sam ustanovi da je olovka tupa. Pritom nemojte upasti u zamku uspoređivanja – svako dijete ima svoj ritam i način na koji najlakše usvaja sadržaje.

I najvažnije, imajte puno, puno strpljenja na početku putovanja u svijet pisanja, čitanja i računanja. Dijete mora znati da vaša ljubav prema njemu ne ovisi o školskom uspjehu, ali u školi će steći znanja, prijatelje, sposobnosti i nova iskustva koja će mu pomoći da se nauči izboriti za svoje mjesto u društvu.