KostrenaKreativa

Udruga Vali predstavila zanimljiv umjetnički projekt

Kostrena je bogatija za novu interpretacijsku točku koja ju osim mora i nadaleko poznatih pomoraca univerzlnim jezikom umjetnosti povezuje s cijelim svijetom.

U Kostreni je predstavljen zanimljiv višegodišnji međunarodni projekt Udruge za kreativno stvaralaštvo Vali pod nazivom „Umjetnost keramike na zidu“, u čijem su središtu pločice izrađene od keramike. Projekt je pokrenut  2019. godine, s ciljem da se kroz univerzalni jezik umjetnosti i keramike povežu različiti narodi i različite kulture.

Tijekom četiri godine u Kostrenu su pristizale pločice, njih 230, iz 25 zemalja, a u projekt je bilo uključeno čak 215 autora.

Kako tema nije bila zadana, pločice  su pravi mali umjetnički ambasadori svojih zemlja i pričaju priče o svojim autorima, državama i kulturama iz kojih dolaze, o umjetnosti i različitim tehnikama njihove izrade.

Svoje trajno odredište našle su u Kostreni, na dijelu javne površine uz Šetalište kostrenskih pomoraca, u neposrednoj blizini prepoznatljivog simbola Kostrene – sidra.

 

Izgradnju zida, odnosno postamenta za postavljanje pločica i uređenje lokacije koje je uključivalo popločavanje staza i podesta oko zida s ugradnjom dekorativne rasvjete i dvije klupe financirala je Općina Kostrena.

Ideju i tijek projekta predstavio je voditelj projekta i stalni suradnik Udruge Vali poznati umjetnik i keramičar Boris Roce koji vjeruje da će nova umjetnička instalacija uvelike oplemeniti javni prostor i dodatno ojačati veze Kostrene sa svijetom jer će svaki od autora saznati gdje se nalazi njegov rad, čuti za Kostrenu i upoznati je. Dio njih zasigurno će ju htjeti i posjetiti pa bi zid uskoro mogao postati i turistička atrakcija i nešto po čemu će Kostrena osim po svojim pomorcima biti poznata izvan naših granica.

 

Uz Općinu Kostrena projekt je financijski podržala i INA:

„INA je ponosna što je mogla podržati ovaj projekt koji povezuje Kostrenu sa svijetom jer upravo je kultura ono što nas definira, razlikuje od drugih i s drugima povezuje. Čestitamo Udruzi za kreativno stvaralaštvo Vali na izvrsnom projektu. INA je uvijek spremna podržati inicijative koje oplemenjuju lokalnu zajednicu u kojoj poslujemo i podižu kvalitetu života.“, poručuju iz Ine.