KostrenaOpćina - prijatelj djece

Uspješna kandidatura Kostrene zaključena titulom Općine – prijatelja djece!

U hotelu Academia u Zagrebu održana je svečanost proglašenja općina i gradova kojima je Središnji koordinacijski odbor akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“, dodijelio ovaj prestižan status, a među kojima je od sada i Općina Kostrena!

Nakon uspješne kandidature u kojoj je Kostrena ispunila gotovo sve kriterije, na završnoj svečanosti i savjetovanja sudjelovali su voditeljica projekta Borka Reljac, članica Koordinacijskog odbora Mia Mohorić, Marko Linić, učenik 8. razreda OŠ Kostrena  i općinski načelnik Dražen Vranić koji je u ime Općine Kostrena preuzeo Odluku o proglašenju Kostrene Općinom – prijateljem djece i istaknuo motiv uključivanja u program: „Od samog osnutka Općina Kostrena je aktivno posvećena unapređenju svih aspekata života djece i mladih i stvaranju sretne i sigurne zajednice u kojoj će odrastati i nadamo se ostati živjeti. Nastojimo biti potpora roditeljima, od rođenja djeteta, preko vrtića i škole pa sve do završetka obrazovanja, ali i podupirati potrebe i očekivanja djece i mladih u našoj zajednici, tako da ćemo i ovu prestižnu titulu prihvatiti s velikom odgovornošću i provoditi ciljeve akcije, jer ona za nas znači više od isticanja table. Vjerujem da je i evaluacija naše kandidature pokazala da već sad činimo puno, a uključivanjem u ovaj sustav želimo postići još više. Želimo naučiti slušati i prepoznavati potrebe naše djece i mladih  jer kad ulažemo u njih – ulažemo u budućnost“.

Programom gradova i općina prijatelja djece želi se postići što aktivnija participacija djece u zajednici, kao i zajedništvo djece i odraslih u kreiranju programa namijenjenih djeci. Također, gradovi i općine koji sudjeluju u ovom programu, međusobnom suradnjom zajednički utječu i na definiranje nacionalne strategije u korist djece.

Da bi grad ili općina dobili status “prijatelja djece”, trebaju zadovoljiti minimalno 80 % kriterija iz programa akcije, a program obuhvaća sva područja života djeteta u lokalnoj zajednici te afirmira holistički pristup zajednice usmjerene na dobrobit djece, stvarajući sigurno i poticajno okružje za djecu. Program je razrađen kroz 123 zahtjeva u 10 područja važnih za život djece, od programiranja i planiranja za djecu, osiguravanja financijskih sredstva, podrške i potpore radu udruga za djecu, sigurnog i zdravog okruženja, preko zdravlja, socijalne skrbi, podrške roditeljima, odgoja i obrazovanja djece pa do kulture, sporta i slobodnog vremena.

Zadovoljstvo akcijom i ostvarenim rezultatom istaknula je i Borka Reljac koja je bila na čelu kostrenskog Koordinacijskog odbora: „Zahvaljujem svim članovima odbora i svima koji su pomogli da uspješno provedemo ovu akciju čiji cilj nije bio osvajanje titule, nego stvaranje još boljih uvjeta života za našu djecu. Program će nas obvezivati da ne odustanemo i nastavimo još aktivnije promišljati o dobrobiti svih nas u lokalnoj zajednici.“