KostrenaKultura

Melodije Istre i Kvarnera, drugi dio

Kako to uvijek i biva s Melodijama Istre i Kvarnera, popularni glazbeni festival i ovoga puta potvrdio je svoj neprikosnoveni status čuvara tradicije i narječja ovog podneblja.

Ženski vokalni sastav Luštrin udružio je snage s autoricom brojnih MIK-ovskih uspješnica Brankom Kržik Longin i nastala je skladba “Bit ćeš se moje”, koju na ovogodišnjem MIK-u izvode Božidarka Matija Čerina i ŽVS Luštrin.

Prekrasni stihovi Branke Kržik Longin

Pjesma “Bit ćeš se moje” govori o velikoj ljubavi, prekinutoj, no nikad zaboravljenoj. Tekst je napisala Branka Kržik Longin, glazbu potpisuje članica Luštrina Nataša Klarić, a aranžman Saša Valenčić. Riječ je o uspješnoj suradnji započetoj prošle godine:

Velika mi je želja bila sa ŽVS Luštrin izaći na MIK, s obzirom da sam i ja pjevala u Luštrinu, a i ime sam predložila. Već sam surađivala s Božidarkom i to uspješno. Osvojile smo 3. mjesto stručnog žirija s meni posebno dragom pjesmom “Laku noć Kostreno”, rekla nam je Branka Kržik Longin.

Branka Kržik Longin

Branka Kržik Longin prvi je puta na MIK-u sudjelovala davne 1997. godine, također s jednom ljubavnom pjesmom “Ti va školjke i moru”, koju je otpjevala Vivien Galletta. Vivien i Branka suradnju su na MIK-u nastavile su i kroz naredne dvije godine s pjesmama “Kad sni sami šeću” i “Pjesmo, pjesmo“. Nakon toga je uslijedila suradnja s grupom TEENS koja na MIK-u predstavila s pjesmama “Da mat zna” i “Moja mića“. Branka dodaje da joj suradnja s MIK-om puno znači jer na taj način ima priliku prenositi emociju i pronositi ime Kostrene.

Ženski vokalni sastav Luštrin 

Glazba za pjesmu “Bit ćeš se moje” u čijem je potpisu članica Luštrina Nataša Klarić, nastala je neovisno  a tek je spontani susret Branke i Nataše, tekst i glazbu spojio u prekrasnu sjetnu baladu.

Glazba je zapravo prenijela ono što osjećam i u sinergiji s Brankinim tekstom nastala je ova sjetna balada o ženi. U njoj se i melodijski i tekstualno isprepliću nježnost i snaga koju u sebi nosi svaka žena, rekla je o pjesmi Nataša Klarić.

Voditeljica Luštrina Ani Radolović osvrnula se na pripreme koje su trajale nekoliko mjeseci:

Pripreme su uoči festivala bile intenzivnije, i do dva tri puta tjedno. Probe održavamo u novom Vatrogasnom domu, u velikoj sali, što nam je super došlo jer imamo koreografiju za koju nam treba mjesta. Za sve to zaslužan je naš Andrej Babić. Uspjele smo uz pomoć sponzora nabaviti i atraktivne scenske komplete.

Proba ŽVS Luštrin u novom prostoru Vatrogasnog doma Kostrena

Pogled na MIK s turističke strane

Melodije Istre i Kvarnera za Kostrenu znače jako puno, prvenstveno to je domaći izričaj, započinje svoja sjećanja i anegdote Željka Egredžija, članica Luštrina, nekadašnja direktorica Turističke zajednice Kostrena, ali i dugogodišnja voditeljica Luštrina.

Uz MIK sam vezana od samih početaka. U nekoliko sam navrata bila i na finalnoj večeri koja se održavala u Rijeci. Jednom u kinu Partizan, a drugi put u Dvorani mladosti, a u to vrijeme autobus za Kostrenu nije vozio u večernjim satima. Kako smo moja teta i ja htjele vidjeti dodjelu nagrada, u Kostrenu smo se u jedan sat noću vraćale pješice, ali kad nešto voliš kao ja MIK onda ništa nije teško!

Željka je u svojem mandatu direktorice TZ Kostrene imala priliku i ugostititi jednu od festivalskih večeri MIK-a.

Ponosna sam što je Kostrena bila domaćin MIK-a. Priredili smo im, vjerujem, lijepu dobrodošlicu. Kroz nastupe djece iz vrtića i škole predstavili smo našu čakavštinu, a u suradnji s ugostiteljima i naše gastro delicije. Bila je to prava kostrenska simfonija.

Katja Budimčić Sabljar na MIK-u nakon šest godina pauze

Nakon šest godina pauze ove godine na MIK-u nastupa i Katja Budimčić Sabljar. Katja nastupa s ljubavnom pjesmom “Leta su pasala”.

Autorica teksta je Suzi Blečić. Slušajući kolegicu Andrinu Frleta zavoljela sam njen stil pisanja i način na koji prenosi emociju. Autor aranžmana i producent je Aleksandar Valenčić s kojim sam do sada već surađivala u raznim kombinacijama i sviđa mi se njegov rad koji je kombinacija raznih stilova glazbe pa tako u mojoj pjesmi imamo elemente klasike u kombinaciji s istarskom ljestvicom. Pjesma je teška izvedbeno i emotivno, ali se zaista veselim festivalu i prilici da ju interpretiram publici.

Katja smatra da je za svakog glazbenika, pjevača ili autora, bitno najprije ostaviti trag “doma”, a u našem kraju upravo je MIK ta svojevrsna odskočna daska.

MiK je važan dio mojeg glazbenog putovanja i većinu svojih snimljenih pjesama otpjevala sam upravo na Mik-u. Lijep je osjećaj pjevati publici u bilo kojem kutku svijeta, ali nekako je najposebnije doma, i moram reći kako je i mikovska publika ta koja taj osjećaj čini potpunim. To je zapravo najvažnije, disati zajedno s publikom, objasnila nam je Katja.