KostrenaKulturaMore

Predstavljanje knjige: Važan doprinos kostrenskoj pomorskoj baštini

Kad je dvorana Narodne čitaonice u Svetoj Luciji dupkom puna na promociji knjige, znamo da knjiga mora biti vezana uz Kostrenu i uz more te da je autor veoma cijenjen i važan, a upravo je tako bilo 29. studenoga na promociji knjige mlade znanstvenice Nine Spicijarić Paškvan.

Knjiga “Pomorska terminologija Kostrene” u izdanju “Srednje Europe” rezultat je istraživanja koje je dr. sc. Nina Spicijarić Paškvan, znanstvena suradnica u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU-a u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, provodila na području Kostrene između 2018. i 2021. godine.

U knjizi je prikupljeno 607 leksema s područja pomorstva popisanih unutar 498 natuknica. Za svaki je leksem napisano značenje ili objašnjenje na hrvatskom jeziku.

Noštromo je na jedrenjaku bilo zanimanje višeg ranga; on je bio najvažnija osoba uz kapetana i škrivana. U Kostreni su žene ponosno govorile da su noštromovice, tj. žene noštroma isto kao što su žene kapetana ponosno isticale da su kapetanice.

(iz knjige “Pomorska terminologija Kostrene” Nine Spicijarić Paškvan)

Predsjednica Narodne čitaonice u Kostreni Svetoj Luciji Dragana Vučinić obratila se prisutnima u ime Čitaonice, koja je uz Centar kulture Kostrena organizirala predstavljanje knjige

Vrijedno kulturno blago krije se u oceanima sjećanja naših pomoraca. Ovo je knjiga pokušaj da se fragmenti minulih vremena predaju u ruke novim generacijama mornara kroz riječi koje kriju tajne o velikom plavetnilu iz kojeg smo svi ponikli i kojemu se na koncu svi i vratimo. Korpus je prikupljen terenskim ispitivanjem Kostrenjana koji žive na moru i od mora, a više o nastanku i vrijednosti ove knjige u korpusu pomorstva i filologije rekle su predstavljačice dr. sc. Sandra Tamaro, izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Juraj Dobrila u Puli i dr. sc. Mirjana Crnić Novosel, znanstvena suradnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

U hrvatskom je jeziku prisutna i izreka: Čuvaj se vedrog juga i oblačne/škure bure te upućuje na opasnost kad je takvo vrijeme. Prvi dio izreke odnosi se na situaciju u kojoj nakon naoblake uz lagano jugo slijedi razvedravanje uz orkansko jugo; drugi dio izreke upućuje na to  da je škura, tj. ciklonalna bura puna vlage te da je jača od obične.

(iz knjige “Pomorska terminologija Kostrene” Nine Spicijarić Paškvan)

Ravnateljica Centra kulture Kostrena Borka Reljac moderirala je i suorganizirala predstavljanje knjige te pročitala poruku izdavača i glavnog urednika dr. sc. Damira Agičića, koji je naglasio važnost knjige za znanstvenu zajednicu i lokalnu sredinu, a Ženska vokalna skupina Luštrin uz pratnju Andreja Babića svojim je izvedbama oduševila prisutne.

Uspješnu znanstvenicu i autoricu Ninu Spicijarić Paškvan naša lokalna zajednica poznaje kao autoricu predavanja na Znanstveno-stručnim skupovima Život, kultura i povijest Kostrene te vrijednu suradnicu Katedre Čakavskog sabora Kostrena. Studij hungarologije i talijanskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu završila je 2005. godine, a od 2008. godine djelatnica je Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU-a u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli na znanstvenom području humanističkih znanosti, polje filologije. Doktorirala je 2013. god. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani, a područje njezina znanstvenoga i stručnoga djelovanja obuhvaća kontaktnu lingvistiku (posebno romansko-slavensku), frazeologiju, toponimiju, etimologiju, sociolingvistiku te je uglavnom vezano za područje Kvarnerskoga primorja. U okviru lingvističkih i interdisciplinarnih istraživanja objavila je članke u raznim časopisima i zbornicima te je priopćenjima sudjelovala na domaćim i međunarodnim znanstvenim i stručnim skupovima u Hrvatskoj i inozemstvu. Svojim je simpatičnim govorom na promociji zahvalila svima koji su joj pomogli stručnim i profesionalnim iskustvom, a zatim je imala i dužnost koja joj, zasigurno, nije teško pala: sve knjige pripremljene za promociju rasprodale su se u hipu, a zadovoljnim je vlasnicima autorica posvetila posvete i potpise.

dr. sc. Sandra Tamaro, autorica dr. sc. Nina Spicijarić Paškvan i dr. sc. Mirjana Crnić Novosel

Ako želite kupiti knjigu “Pomorska terminologija Kostrene” dr. sc. Nine Spicijarić Paškvan, to možete učiniti na poveznici izdavača “Srednja Europa”, izdavačke kuće specijalizirane za područja humanističkih znanosti, osobito s polja povijesti i filologije.

Fotografije: Branimir Paškvan