KaféSport

Vedran Ćorluka ambasador je projekta “Pokaži srce”

Cilj je projekta pregledati što veći broj mladih sportaša diljem Hrvatske, a sve kako bi se smanjio broj nesreća na sportskim terenima te spriječile nenadane situacije kad je zdravlje u pitanju.

– Nakon igračke karijere nisam se opustio zahvaljujući biciklizmu u koji sam se potpuno zaljubio i relativno se ozbiljno njime bavim! – objašnjava Ćorluka, bivši hrvatski nogometni reprezentativac, a danas član stručnog stožera Hrvatske nogometne reprezentacije. Svjedoci smo sve češćeg i većeg broja tragičnih situacija na terenima, naročito zbog problema sa srcem, stoga je itekako važno pravovremeno obavljati sportske preglede.

– Drago mi podržati ovakav projekt koji za cilj ima zaštitu zdravlja nogometaša. Sjećam se koliko nas je sve u reprezentaciji pogodila ona scena s Christianom Eriksenom na prošlogodišnjem Euru: taman smo završili s treningom na Wembleyju kada smo čuli za tu vijest i uz mobitele se nadali i molili da se neće dogoditi najgori scenarij. Srećom, u njegovu je slučaju sve završilo pozitivno, ali nažalost, bili smo svjedoci smrtnih slučajeva na nogometnim terenima i u Hrvatskoj. – izjavio je Vedran Ćorluka i dodao: – Ovakav je projekt više nego dobrodošao. Ako kroz „Pokaži srce” bude spriječena samo jedna takva situacija, on je opravdao svoju svrhu. Stoga sve pohvale PSK-u na inicijativi te svim povezanim organizacijama koje sudjeluju u projektu, uključujući Hrvatski nogometni savez koji time potvrđuje brigu za zdravlje sportaša!

Pregledi sportaša od iznimne su važnosti

Jedan od ciljeva projekta, koji su pokrenuli PSK, Institut za sportsku medicinu te Poliklinika Life, a uz podršku Hrvatskog nogometnog saveza, jest upoznati što veći broj sportaša i sportskih djelatnika s primjenom osnovnih tehnika pružanja prve pomoći. Društveno odgovorni projekt Pokaži srce za cilj ima podizanje svijesti o brizi za zdravlje sportaša općenito, unapređenje brige o zdravlju kroz edukacije koje uključuju svladavanje osnovnih tehnika pružanja prve pomoći, osobito kardiopulmonalne reanimacije i upotrebe automatskog vanjskog defibrilatora kojima su opremljeni brojni sportski klubovi pa i Sportska dvorana u Kostreni, a čijom se pravilnom primjernom znatno (čak do 74%) povećavaju šanse za spašavanje života.

– Imao sam sreću u karijeri igrati u vrhunskim klubovima koji imaju jednako takve liječničke službe, što vrijedi i za hrvatsku reprezentaciju. Stoga sam se u pogledu pregleda oslanjao na preporuke kluba odnosno liječnika: u pravilu je to bilo sve izvrsno organizirano, redovito i vrlo detaljno jer je i klubovima u interesu da ste zdravi i da se na vrijeme spriječe bilo kakve komplikacije. Stoga bih svakom sportašu preporučio da odgovorno obavlja svaki redovni i obvezni liječnički pregled, slijedi preporuke liječnika, a ovisno o obiteljskoj povijesti, da rade i dodatne provjere ako je potrebno. – govori Vedran.

Institut za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja i Poliklinika Life uz druge partnere osigurat će potrebnu opremu i stručno medicinsko osoblje za terensku provedbu projekta u suradnji s ciljanim lokalnim sportskim i medicinskim subjektima. Cilj je do kraja godine provesti desetak edukativnih radionica i stotine besplatnih pregleda diljem Hrvatske. Pregledi i edukacije su do sada održani u Vukovaru u Vukovarsko-srijemskoj županiji te Dugopolju u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Volim vjerovati da bih bio spreman reagirati na pravi način jer smo imali edukacije po tom pitanju, ali naravno, jedno je teorija, a nešto sasvim drugo praksa. Sada u ulozi trenera još više osjećam obvezu biti spreman na takve situacije, da imam osnovno znanje reagirati u prvim sekundama nakon takve situacije jer možda upravo tih nekoliko sekundi može značiti razliku između života i smrti!” – ističe Vedran i dodaje: „Danas vjerojatno pazim na zdravlje više nego kada sam igrao jer dok ste u dvadesetima tijelo se samo izvrsno oporavlja, a sada blizu četrdesetih ipak pomalo počinjem osjećati godine. Nakon završetka igračke karijere nisam se opustio, prvenstveno zahvaljujući biciklizmu u koji sam se potpuno zaljubio i relativno se ozbiljno njime bavim!” – zaključio je Vedran Ćorluka.