KostrenaKulturaZanimljivosti

Koncert Vedrana Ružića u ponedjeljak na plaži Veli jarak

Glazbenik i vizualni umjetnik Vedran Ružić održat će koncert pod nazivom “6 metara” na plaži Veli jarak.

U ponedjeljak, 29. kolovoza Centar kulture Kostrena poziva vas na koncert Vedrana Ružića „6 metara“ na plaži Veli jarak, pored Jedriličarskog kluba Galeb. Koncert započinje u 20 sati, a Vedranu Ružiću pridružit će se gosti: Tonči Grabušić, Zvonimir Radišić i Damjan Brnić.

Vedran Ružić svestrani je umjetnik koji je u travnju 2022. godine predstavio svoj multimedijalni projekt “6 metara” koji čine solo album, konceptualni film te serija instalacija i crteža. Projekt je nastao kroz osobnu emotivnu priču umjetnika čija se obitelj suočava s rušenjem obiteljskog doma zbog izgradnje autoceste. Ružić progovara i o sve više prisutnom nezdravom životu koji se nameće izgradnjom novih prometnica.

Naime, izgradnjom brze ceste Matulji – Tunel Učka 1980. godine kuća njegove obitelji našla se na samo 6 metara od ceste. Iz godine u godinu promet je bivao sve veći i glasniji, a život bez bukobrana, koji nisu postavljeni unatoč brojnim upitima, postao je nesnošljiv. Povrh toga, desetljećima se nije znalo kada će se i s koje strane graditi druga traka ceste, a posljedično ni koji domovi će se rušiti. Odluka je donesena početkom 2021. godine, a neizvjesnost je zamijenio svakodnevni stres i iščekivanje. Kao sudionik toga uz svoju obitelj, susjede i ostale koji prolaze traumu dugogodišnje neizvjesnosti, Ružić želi prikazati (ne)bitnost tih ljudi koji kroz više generacija ostaju bez svoje zemlje i žive uz buku.

Više detalja o životnom putu i stvaranju Vedrana Ružića možete pročitati na njegovoj službenoj internet stranici, a ulaz na koncert u ponedjeljak beplatan je.