KaféMladiPoduzetniciScena

Vedrana Lisica – omiljen radijski glas odsad i gledamo “Na kauču”

Poznata riječka novinarka i već petnaest godina rado slušan glas s Laganini FM radija – Vedrana Lisica Pavlović, sredinom kolovoza pokrenula je novi projekt: „Na kauču by Vedrana Lisica“.

Radi se o opuštenijoj i slobodnijoj varijanti talk-show-a, tzv. podcastu, danas vrlo popularnom obliku zabave, a Vedranu i njezine goste može se pratiti na Youtube kanalu „Na kauču“ .

„Na kauču“ iz Kostrene

Vedrana Lisica

– I dalje volim reći da sam stanovnik Kostrene, iako to tehnički više nije istina. U Kostreni sam živjela od svoje dvadesete godine, a moji su roditelji još uvijek tu. Kako je u obiteljskoj kući još uvijek ostao uređen moj stančić s lijepim dnevnim boravkom, iskoristila sam to za lokaciju snimanja podcasta.  – objašnjava Vedrana Lisica Pavlović navodeći kako je željela ostvariti toplu i opuštenu obiteljsku atmosferu, a tako je i došla do samog imena podcasta. Sama ideja potekla je pomalo iz otpora prema kamerama, koje je Vedrana uspješno godinama izbjegavala, ali i zbog želje za slobodnijom formom razgovora: – Tijekom tih petnaest godina bilo je ponuda s lokalnih i nacionalnih televizija za neke potencijalno dobre i zanimljive projekte, no ja sam ih uvijek odbijala jer nisam mogla samu sebe zamisliti ispred kamere. To mi je i bila jedna od motivacija za ovakav projekt; htjela sam na neki način prevladati taj svoj strah od kamere. Ipak, glavna mi je motivacija bila omogućiti prostor za dulje forme i razgovarati s gostima bez ograničenja teme, stila i vremena.

– Redovito mi gosti govore: „Kad mi kažeš da ćemo pričati sat i nešto, ja si mislim: ajmeee, tko će to, a na kraju ispadne kao da je baš pitko“. I zbog toga mi je baš iznimno drago: ostvarena je moja namjera da se osjećaju ugodno, kao na druženju u dnevnom boravku svojih prijatelja.

Uživam u procesu stvaranja: volim trenutke kad dogovaramo druženje, kad razmišljam o čemu bih mogla s određenim gostom razgovarati i, naposljetku, uživam u samom snimanju. – ističe Vedrana koja podcast stvara u suradnji sa snimateljem i producentom Matkom Marganom, dugogodišnjim obiteljskim prijateljem i kostrenskim susjedom. Dosad je „Na kauču“ ugostila Blogera Krule, Alena Vitasovića, Damira Martinovića Mrle, Nikolinu Tomljanović, Damira Jurkotića, Hanu Kalac, Ribafisha i mnoge druge više ili manje poznate osobe. Javnost je odlično reagirala na podcast, emisije su gledane, a ulomci se prikazuju na televizijama i portalima.

Budućnost radija

– Radio je prilično tvrdokoran, najtvrdokorniji od svih medija. Naravno da se o propasti radija kao medija puno govori, ali tako je bilo i primjerice tijekom financijske krize 2008. godine, no radio nikad nije propao, a i neće. Radio je uvijek prisutan, sa slušateljima je radijski voditelj koji će dočarati atmosferu, ponuditi riječ, informaciju i glazbu i čovjek uz radio nikada nije sam. Ni u jednom drugom mediju to se ne može ostvariti na način kao na radiju. I radio mijenja svoje metode, naime, kad sam ja davnih dana počinjala, učilo nas se da govorimo pet minuta, a današnji prosječan slušatelj gubi pozornost nakon 35 sekundi, zato radijski voditelj treba biti konkretan, izravan i informativan ili zabavan. Što se mene tiče, ja ću voljeti radio i kad ga nitko drugi ne bude volio jer je to naprosto tako, to je jedna od onih stvari. – s osmijehom govori Vedrana koja je svoje prve radijske korake napravila kao djevojčica, a zatim je zanat brusila na radijima Trsat, Soundset i Laganini FM.

Osvrćući se na činjenicu da smo postali „društvo spektakla“; onakvo kakvom smo se prije izrugivali i u kojem je novinaru najbolja stvar eksces pred kamerama, Vedrana ističe: – Odbijam ići tim putem, neću uopće funkcionirati na takav način jer mi je to van pameti i vjerujem da postoji dobar dio ljudi koji prepoznaje i neku drugu važnost, a ne samo senzaciju; koji prepoznaje dobru i važnu, životnu priču.