Kostrena

Vela Gospa – blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije

U Hrvatskoj je dugovječna tradicija štovanja Blažene Djevice Marije, a o tome svjedoče brojne crkve, samostani, molitve i pjesme posvećene Gospi još od najranijih dana hrvatske povijesti.

Svi vjernicima uredništvo Naše Kostrene čestita blagdan Velike Gospe!

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije blagdan je kad se katolički vjernici slave što je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

Vjernici diljem Hrvatske na današnji dan hodočaste u marijanska svetišta pa će tako na Trsatu danas od 6 do 22 sata dio ulica biti zatvoren za promet, a Autotrolej osigurat će besplatan prijevoz na linijama 2 i 8 te turističkim autobusom. Zbog očekivanog velikog broja posjetitelja i visokih temperatura, preporučuje se odlazak u jutarnjim satima uz pridržavanje epidemioloških mjera u Svetištu Majke Božje Trsatske.

Svete mise slavit će se vani, u Perivoju MB Trsatske u 6, 7, 8, 9, 10, 11:30 i 18:30 sati. Hodočasničku misu u 10 sati predvodi fra Milan Krišto, provincijal HFP sv. Ćirila i Metoda, a zavjetnu misu Grada Rijeke u 18:30 sati nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić.

Fotografije su preuzete sa stranica Svetišta: http://www.trsat-svetiste.com.hr/