Kostrena

Verena Smokvina: “Moja vizija je da naše umijeće bude vidljivo u Kostreni i šire”

Udruga za kreativno stvaralaštvo „Vali“ Kostrena djeluje već 17 godina, a kreativnošću svojih članova na brojne načine uljepšava Kostrenu te doprinosi kulturnom stvaralaštvu.

Od krajem siječnja „Vali“ imaju novu predsjednicu, gospođu Verenu Smokvinu, dugogodišnju članicu Udruge, s kojom smo popričali na Danima otvorenih vrata, koji su se održali od ponedjeljka 25. do srijede 27. ožujka.

Uredništvo portala Naša Kostrena čestita Vam na novoj funkciji predsjednice Udruge za kreativno stvaralaštvo „Vali“. Možete li nam, za početak, reći malo više o sebi?

Hvala na čestitkama. Čast mi je biti članicom udruge s tako dugom tradicijom u kojoj su neki članovi od samog početka udruge. To su ljudi s veliki znanjem i kreativnošću. Ja se keramikom bavim 8 godina, a članica sam udruge Vali već 6 godina. Keramičarsko znanje stjecala sam kod profesora Rocea, akademske kiparice Vesne Osojnički  i majstora za glazure Čazima Mehmetija i Borisa Bona. To mi je otvorilo pogled u potpuno novi svijet kreativnosti, stvaranja balansa između forme i boje.

Što Vas je potaknulo da se kandidirate i postanete predsjednica Udruge „Vali“?

Za predsjednicu sam se kandidirala jer sam osjetila da imam dosta znanja i organizacijskih sposobnosti za vođenje udruge u smjeru proširivanja znanja i kreativnosti. Međutim, u tome nisam sama, oko mene su članovi udruge koji vuku veliki dio posla, moja zamjenica Karmen Grbac i tajnica Gordana Deiuri. I ostali članovi su angažirani u organizacijskim i kreativnim poslovima udruge, a to nas povezuje u jednu kompaktnu cjelinu.

Koja je Vaša vizija za rad i razvoj Udruge?

Moja vizija je da i dalje proširujemo znanja iz keramičarskog zanata, obrade gline i primjene glazura. Da naše umijeće bude vidljivo u Kostreni i šire i da steknemo ugled kao kreativci.

Unatrag dvije godine udruga „Vali“ djeluje u novouređenom prostoru u Rasadniku na adresi Galavani 82D. Novim prostoru koji se prostire na prizemlju zgrade, članovi udruge su izuzetno zadovoljni jer on zadovoljava sve njihove potrebe za rad. Uz to, s njihova terase pruža se predivan pogled na more koji ih zasigurno svakodnevno inspirira.

Koliko vam je novi prostor funkcionalniji u odnosu na stari i koje su njegove prednosti? 

Bilo nam je dobro u prostoru Narodne čitaonice u Sv. Barbari, ali u Rasadniku nam je još bolje. Prostor smo dobro organizirali za sve faze obrade gline, a i sam po sebi je inspirativan, mislim da nam daje zamah u kreativnosti zbog svoje fenomenalne pozicije.

Koliko članova Udruga trenutno ima i što nam pripremate u ovoj godini?

Trenutno nas je 27 redovitih i 22 djece. Naši članovi, zbog karaktera projekata koje smo imali, rade timski i vesele se novim izazovima. U ovoj godini imamo puno planova – organizirati barem tri izložbe , Ex-tempore i Dane otvorenih vrata.

U kontekstu planova u tekućoj godini, gđa. Verena podijelila je s nama informaciju da su njen i rad člana udruge Rudija Čabrijana poslani na odabir za sudjelovanje na prestižnom keramički festival u Genevi. Ovogodišnja tema natjecanja je Svečanost. Ukoliko radovi budu odabrani, bit će izloženi na spomenutom festivalu, koji se kontinuirano održava već više od pedeset godina

Kako se novi članovi mogu uključiti u Udrugu?

U rad udruge se mogu uključiti samo oni koji su prošli početni tečaj iz keramike u trajanju barem 3 mjeseca. Mi ćemo primati nove članove čak i organizirati obuku za članove početnike. Upravo je u tijeku jedna takva.

Pripremate li radionice za djecu i ove godine?

Svake godine imamo program rada za naše dječje članove iz OŠ Kostrena. Ove godine čak dvije radionice idu paralelno. Voditelji su prof. Mirela Peterlić i prof. Boris Roce. Djeca dolaze svaki tjedan po dva školska sata. Radovi djece prolaze sve potrebne faze. Prvo se oblikuje predmet u glini i suši, zatim prvo pečenje (biskvit), nakon toga bojanje bojama za glinu, glaziranje i ponovo pečenje. To je procedura koja zahtjeva angažman većeg broja članova udruge.

Svi zainteresirani za rad Udruge i pohađanje tečaja mogu se javiti putem mail adrese udruga.vali@gmail.com ili na broj mobitela predsjednice 098293660.