KaféKostrena

Vikend na otvorenom: nordijsko hodanje i biciklistička Claustra s okusom soli

Biciklistička tura s povijesnom okosnicom Claustra s okusom soli održat će se u subotu, a nedjelja je rezervirana za nordijsko hodanje poučnom šetnicom – svi ljubitelji aktivnosti na otvorenom dobrodošli su ovog vikenda u Kostrenu!

Povijesna biciklistička ruta

U subotu, 29. listopada u 10 sati s parkirališta pored sidra, kreće zanimljiva tematska biciklistička tura pod nazivom Claustra s okusom soli. Tijekom trosatne vožnje zelenim dijelovima Kostrene sudionici će moći saznati više o vladavini Rimljana na ovim prostorima i vidjeti kasnoantički obrambeni sustav Claustra Alpium Iuliarum. Utvrda na Solinu bila je u funkciji nadzora prometnice koja je spajala Tarsaticu sa Senjom, a s utvrde se pruža najljepši pogled na riječki zaljev.

Nakon starta na parkiralištu kreće se preko Žuknice prema Pavekima. Nastavlja se prema Urinju i Svetoj Barbari nakon čega počinje uspon prema vidikovcu Sopalj uz koji se nalaze i ostaci pretpovijesne istoimene gradine. Nakon predaha i uživanja u prekrasnom pogledu, nastavlja se makadamom prema uzvisini Solin gdje će se sudionici pobliže upoznati s ostacima utvrde koja je bila sastavni dio rimskog obrambenog sustava. Nakon priče o Claustri spušta se preko Glavana do mjesta na kojem je započela vođena tura.

Tura je namijenjena rekreativcima s umjerenom fizičkom kondicijom koji mogu svladati srednje zahtjevni prirodni teren i duljinu do 20 km kilometara s ukupnim usponom oko 350 metara. Svi sudionici voze na vlastitu odgovornost i dužni su poštovati prometna pravila i Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Obavezna je kaciga i rezervna zračnica.

Tehnički podaci

  • dužina: 16 kilometara
  • ukupni uspon: 350 metara
  • najviša točka: 280 metara
  • trajanje: 3 sata
  • podloga: 60 % asfalt, 40 % makadam
  • zahtjevnost: 3/5

Nordijsko hodanje uz počivala

Nedjelja, 30. listopada namijenjena je ljubiteljima nordijskog hodanja, ovoga puta novom poučnom šetnicom Kostrenska počivala, koja čuva kulturnu baštinu Kostrene, razotkriva njezine skrivene kutke i interpretira djeliće njezine povijesti. Tura kreće iz Žurkova kod JK Galeb u 10 sati, a svi koji žele sudjelovati, mogu se prijaviti osobno, neposredno prije samog početka.

U 18. i 19. st. i početkom 20. st. iz udaljenih zaseoka smještenih diljem kostrenskog poluotoka žene su dolazile ispirati rublje na izvorištu „Stara voda“ i „Perilo“ u Žurkovu. Na zid dužine 2 m visine 1 m žene bi odložile teret ili bi se tek oslonila škamblicom za nošenje opranog rublja, kako bi si barem nakratko olakšale težak uspon.

Kostrenska počivala uklopila su se s ostalim povijesnim stazama Kostrene u povijesnu rutu koja povezuje zeleno i plavo. Nordijsko hodanje jedno je od brzorastućih sportsko-rekreativnih kondicijskih aktivnosti na svijetu, dostupno svoj populaciji sudionika, a povijesna ruta u Kostreni obuhvaća: Žurkovo – počivala 1, 2, 3, 4 – Glavani – Solin – trim-staza – Sopalj – Stipići – Rožmanići – počivala 5, 6, 7, 8 – Stara voda – šetnica put mora – Žurkovo. Riječ je o srednje zahtjevnoj stazi duljine 11 km, odnosno 3:30 sati hoda. Štapove za nordijsko hodanje osigurava organizator dok će sve aktivnosti imati vodstvo stručnih vodiča.