KaféRoditeljski kutak

Vještičje plakanje – kako smiriti večernju nervozu

Svi smo čuli za večernju nervozu ili vještičje plakanje (takozvani witching hour) – razvojno razdoblje u koje beba uđe sa svojih  otprilike 6 tjedana i tada počinje plač, nemir, vriska, najčešće u večernjim satima. Neki sretnici nikad ne upoznaju tu fazu , ali oni koji su ju prošli, znaju da se tada osjećamo potpuno bespomoćno, noćima ne spavamo i jednostavno ne vidimo izlaz.

Dok se pripremamo za majčinstvo, čitamo, slušamo iskustva, slažemo informacije, ali ništa nije kao prava stvar i ništa nas ne može pripremiti na ono što slijedi. Neki su roditelji pravi sretnici i njihova djeca doslovno spavaju kao bebe. U mom slučaju nije bilo te sreće…. DVAPUT!

S mojim djevojčicama sve bi krenulo oko 21 sat i trajalo bi cijelu noć, otprilike do pet sati ujutro. Tjednima i mjesecima… Naravno, mnogi su me uvjeravali da je riječ o kolikama, čak sam pokušala s kapima da i to eliminiram, ali tek su tada počeli pravi grčevi. Razlika je očita: pri večernjoj nervozi nema savijanja niti grčenja. Ovo je jednostavno nervozno plakanje ispruženih ruku i nogu i vrištanje iz petnih žila. Činilo se beskrajno. Najžešće plakanje trajalo je oko 2 mjeseca, a zatim je polako posustajalo. S prvom bebom smo učili, a s drugom već bili majstori. Podijelit ću s vama naša spasonosna rješenja.

Nošenje bebe

Ova je metoda imala odličan učinak s prvom bebom. Prilikom svakog plakanja, stavila bih ju u elastičnu maramu i ona bi se ubrzo smirila i zaspala. Obožavala je nošenje i nosili smo ju svugdje.  Koliko sam samo knjiga pročitala dok je ona ležala na meni u marami! Taj si luksuz roditelji mogu priuštiti samo kod prvorođenih. Iako je nošenje pomagalo za svaku suzu, kada je trebalo leći u krevet, bili smo na početku. Tada je došlo vrijeme za savjet br. 2.

Pilates lopta

U moru savjeta koje sam pročitala, ovaj o djelotvornosti pilates lopte, zaista je odličan! Kolike smo samo noći proveli na toj lopti. Onog momenta kada bih s njom u naručju sjela na loptu i lagano krenula poskakivati, plač bi prestao. Doista je čudesna ta lopta – probajte, uvjerite se sami! Pretpostavljam da je stvar u kretnji koja ih podsjeća na boravak u majčinoj utrobi. Što je veći bio nemir, to su i pokreti brži, a zatim sve sporiji i sporiji. Nas dvoje na smjene smo satima ponavljali ovu metodu noću. Kada bi čvrsto zaspala, premjestili bismo ju s nama u krevet. Naravno, rijetko smo uspijevali iz prve pa smo ponavljali smo dok ne bismo uspjeli.

Još uvijek se vidim s njom u naručju u 2 ujutro na lopti kako plačem od neispavanosti i bolova u rukama i ramenima. Ako ste sada u toj fazi, ne očajavajte, proći će i to razdoblje.   

Nemojte očajavati, proći će i razdoblje večernje nervoze

Najbolje za kraj

Tri godine kasnije dobili smo prinovu koja je, naravno, potpuna suprotnost pa smo usvajali nove metode. Nošenje mlađoj dami nije bilo ugodno. Kada je krenula večernja nervoza, lopta je i dalje imala svoje čarobne moći, ali sada, kada su tu njih dvije, jednostavno nismo mogli noćima prolaziti kroz istu priču.

Sigurno ste čuli za bijeli šum. Uz stariju sam čak uspjela uništiti fen za kosu jer je to bila jedina metoda koja mi je omogućila da ju presvučem u miru ili da odspava koju minutu bez mene. Da, moja prvorođena nije htjela spavati sama do svojih 10 mjeseci. Dojenje nosi mnoge blagodati, ali stavlja na veliku kušnju samu majku.

Ovaj put, s drugim djetetom, moj je fen preživio jer sam pronašla jednostavnije i puno učinkovitije rješenje. Na YouTubeu ima pregršt zvukova za uspavljivanje beba. Ali nijedan nije kao ovaj: “10 hours womb sounds“ autora Sleep-o-Phanta, koji je zvukove pripremio za uspavljivanje svojeg djeteta, a s vremenom mu je skladba donijela pravo bogatstvo i milijune pregleda na Youtubeu. Kao rukom odnesen, nestaje svaki nemir i nervoza. Kao s loptom i ova se metoda provodi prvo glasno, a zatim sve tiše i tiše. Zamislite samo bebu koja vrišti, a na prvi zvuk skladbe mirno sklopi oči i bezbrižno spava. Zvuči nemoguće? Jedva čekam da probate!

Kada se moja dvogodišnja djevojčica noću jako uznemiri i dan-danas pribjegnem toj metodi i skladba se povremeno ušulja u našu sobu. Zdrav razum vam nalaže da ovo nije rješenje za neprestanu uporabu, beba se ipak mora sama naučiti umiriti i uspavati, ali da je spasonosno rješenje u krizama i fazi večernje nervoze, itekako jest.

Točka na i

Čitala sam da bebe, koje puno plaču, kasnije pokazuju veću inteligenciju. Ako je to točno, moje će biti geniji! Šalim se, ali možda vam ta informacija donese malo utjehe. U mojoj je naravi da u svakoj teškoj situaciji tražim nešto dobro, tako sam i pri večernjim nervozama uvjerila sebe da su moje djevojčice drugačije, znatiželjne, uvijek željne stimulacije te da će jednog dana postići veće dobro. Lakše je podnijeti sve tegobe ako nađemo neku pozitivnu nit za koju se držimo. Zato, zapamtite: snažniji ste nego što mislite, a svako teško razdoblje ima i svoj završetak.