Da se ne pozabiZeleni kantunić

Z našeh ravnic – ljekovite biljke

Nekada se s naših ravnica (livada) u ovo vrijeme širio miris fijolica (ljubičica) i fijacenat (zumbula), no kako smo sve pomalo zapustili, tako je i većina ravnica zarasla u podlesnicu (vrlo oštra trava) koja se javlja kada se livade više ne kose.

Ipak, ima još onih zaljubljenika koji ne posustaju i oni su pravi sretnici jer na tim svojim pokošenim ravnicama mogu pronaći pravo bogatstvo ljekovitih biljaka koje rastu na našem kostrenskom tlu.

Kroz nekoliko članaka podsjetit ću vas na neke od ljekovitih biljka koje rastu tu negdje u našoj blizini. Te biljke pokušavaju opstati unatoč našoj nebrizi i nemaru za zelene površine, klimi, zagađenju i svemu onome što nas je otuđilo od zdravog načina življenja i pretvorilo u „šopingholičare“ jer najlakše je otići u neku trgovinu i kupiti neke pripravke, a da istovremeno nemamo pojma u kakvim su uvjetima biljke rasle i još gore – čime su tretirane.

U ovom članku podsjetit ću vas na rosopas, rutu i borač.

ROSOPAS ili Chelidonium majus L.  samonikla je biljka trajnica iz porodice makova, smatramo je korovom, i u biti je već pomalo zaboravljena iako bogata ljekovitim svojstvima. Naziva se još zmijino mlijeko, rusa trava, Marijina biljka ili trava od žutice. Rosopas je prepoznatljiv po svojim žutim cvjetovima i žarkom narančastom soku koji se izlučuje iz stabljike.

U Kostreni rosopas nazivamo CILINDORIJA, naši stari su ju koristili za obloge, a sok (sličan jodu) kapali su na zagnojene rane. I sama sam se osvjedočila da je zaista učinkovita i to pogotovo tinktura koja je izvrsna za rješavanje problema akni, potkožnih prišteva, virusnih bradavica i gljivica. Tinktura se može kupiti, ali i vrlo jednostavno napraviti i, vjerujte mi, puno je učinkovitija ako ju sami napravite.

Rosopas

Žuti sok rosopasa

RUTA je ljekovita, ali istovremeno i opasna biljka. Poznata je još pod nekim nazivima: rutva, plava ruta, petoprsica, a raste kao trajni divlji grm visine do 70 cm, sivozelenih listova i žutih cvjetova.

Naši stari rutu su upotrebljavali za obloge pogotovo na trbuh i to protiv nametnika na crijevima, ali u starim zapisima može se naići i na podatak da ruta ima izuzetna abortivna svojstva pa je i u te svrhe imala svoju primjenu. Danas rutu najčešće srećemo u rakiji lozovači, a dovoljno je samo nekoliko listića da rakija poprimi blagu zelenkastu boju i karakterističan okus.

Ruta

BORAČ, boražina ili Borago officinalisL – samonikla, jednogodišnja niska grmolika biljka, mesnatih i dlakavih listova i prekrasnih plavih cvjetova, izuzetnih je karakteristika, tako da ćete ju pronaći u svim publikacijama o ljekovitom bilju.

U Kostreni ju zovemo i BOROŽINA. Raste na livadi, ali voli niknuti i u vrtu pa se pretvori u raskošan grm posebnih plavih cvjetova tako da ćete borožinu lako uočiti i upamtiti. Mladi listovi imaju okus sličan svježem krastavcu i jako su ukusni kao salata. Što se tiče ljekovitosti, mogli bismo nabrojiti čitav niz svojstava, ali istaknut ću da je dobra za čišćenje krvi i jačanje srca.

Borač