KaféKostrenaMore

Za čisto more i podmorje – održana 27. EKO Kostrena

Održanom akcijom 27. EKO Kostrena ove je subote, 5. lipnja, u Kostreni obilježen Svjetski dan zaštite okoliša i Europski zeleni tjedan.

Tradicionalna akcija čišćenja podmorja i obližnjih zelenih površina u obalnom pojasu koju već godinama organizira Klub podvodnih aktivnosti Kostrena i ove je godine okupila velik broj sudionika, njih čak više od 220 – djece i roditelja, ronioca i ostalih ljudi dobre volje kojima je stalo do očuvanja okoliša.

Prikupljeno 8 kubika otpada

Osamdesetak vrijednih ronioca i oko 150 volontera sakupilo je oko 8 kubika otpada iz mora i obalnog pojasa. Važno je spomenuti kako je ta količina značajno manja u odnosu na prethodne godine, što je potvrdio i organizator događanja, predsjednik KPA Kostrena Joso Bilić: – U početku akcije prikupljali smo pune četiri velike baje za krupni otpad, a sada napunimo dvije tako da se vidi poboljšanje. Nije to samo rezultat eko akcije već i kontinuiranog čišćenja kostrenskog podmorja jer prilikom svakog zarona izvlačimo plastiku i staklo kojima zasigurno pod morem nije mjesto. – zaključuje Josip Bilić, predsjednik KPA Kostrena.

Briga o okolišu jest način života

Uz čišćenje obale i podmorja, u more su bačene EM bio kugle s efektivnim mikroorganizmima za čišćenje mora za što se pobrinuo Centar kulture Kostrena i INA. Kugle su izradile članice Udruge za kreativno stvaralaštvo Vali, a da se one dobro posuše i dočekaju ovu akciju osigurala je Udruga Bratovštine sv. Nikole.

– Zadovoljstvo je vidjeti ovako velik odaziv eko akciji kao i još jednu uspješnu suradnju naših udruga na ostvarenju zajedničkog cilja, a to je ljepša i čišća Kostrena. Odaziv djece potvrđuje da našu želju da Kostrenu učinimo boljim mjestom za život, uspješno prenosimo i na mlađe generacije koje su ekološki osvještenije i brigu o okolišu smatraju načinom života. –zadovoljno ističe Borka Reljac, ravnateljica Centra kulture Kostrena.

Dvije tisuće kugli bačeno je za očuvanje našeg podmorja

Oslikani primorsko motivi za humanitarnu svrhu

Uz aktivnosti čišćenja EKO Kostrena ove je godine bila bogatija za dodatan sadržaj – Ex tempore primorski motivi, koju su organizirali Udruga „Projekt +/-60“ u suradnji s udrugom „Veli pinel“ i slikaricama-amaterkama iz našega kraja.

U sklopu  međunarodne manifestacije „Fiumanka“, tijekom eko akcije sudionici su slikali teme primorskih motiva. Slikarska platna osigurala je TZO Kostrena, a slike će biti prodane u donacijskoj aukciji „Platno – kist – rock i twist“ koja će se održati u četvrtak, 10. lipnja 2021.godine u 20 sati na Botelu „Marina“. Prikupljena sredstva donirat će se za korisnice Sigurne kuće Udruge U.Z.O.R iz Rijeke.

More je u Kostreni izvrsne kakvoće

Prije bacanja gotovo dvije tisuće bio kugli, uzeti su uzorci mora i morskog dna na lokaciji ispred platoa plaže Lumbortovo (ispod prostorija KPA Kostrena), a postupak će se ponoviti krajem ljeta kako bi se vidjelo djeluju li kugle na poboljšanje stanja mora. Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ analizirat će uzorke koje su prije same akcije prikupili KPA Kostrena i tvrtka Dezinsekcija d. o. o.

Prikupljanjem uzoraka usporedit će se kvaliteta mora prije i poslije bacanja eko kugla

Prema riječima Marijana Pichlera iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, koji je izvršio uzimanje uzoraka, a i prema redovito ažuriranim online dostupnim podatcima, more je u Kostreni izvrsne kakvoće na svih šest lokacija gdje se testiranje provodi: uvala Žurkovo, Ronilački klub, ispred plaže Lumbortovo, uvala Svežanj, Mikulova kava te Stara voda. Osim ispitivanja koja se vrše svakih petnaest dana, daje se i konačna ocjena sezone odnosno godine, gdje Kostrena drži konstantu izvrsnosti pa se nadamo da će se takav niz i nastaviti.

Po završetku eko akcije, održalo se i 1. kolo Kupa Republike Hrvatske u natjecanju u plivanju perajama za sve kategorije. Apsolutni su pobjednici na 2000 metara Anika Kauzlarić (Biševica) i Vid Stipković (Nevera), dok su pobjedu u kategoriji do 500 metara bili Lana Kruljac (Nevera) te Tin Treščec (Šoderica).

EKO Kostrena održava se u organizaciji Kluba podvodnih aktivnosti Kostrena uz potporu Općine Kostrena, Komunalnog društva Kostrena, Dezinsekcije d. o. o., Primorsko-goranske županije, a ove godine i u suradnji s Centrom kulture Kostrena i Turističkom zajednicom općine Kostrena. 

Zaslužni za uspješnu ekološku akciju: Joso Bilić iz KPA Kostrena, Sonja Hladnik iz KD-a, ravnateljica Centra za kulturu Borka Reljac, načelnik Dražen Vranić i Belma Džomba iz TZO-a Kostrena