Kafé

Zagrljaj liječi dušu

Besplatan je, pruža snažnu obranu od tuge, jača prijateljstva i hrani optimizam – danas je Međunarodni dan zagrljaja.

Jeste li se počeli ponovo grliti s prijateljima? Onako čvrsto, bez zadrške podijeliti sreću što se vidite? Nakon korone, koja nas je natjerala da se grlimo uglavnom virtualno, mnogi još uvijek osjećaju nelagodu ne samo pri zagrljaju nego i drugim vrstama dodira poput rukovanja ili tapšanja. Iako su neki zahvalni na promjeni društvene paradigme koja sada dopušta legitimno “Ne, hvala!” zagrljajima svih vrsta, dobro je znati i za dobrobiti koje zagrljaj pruža. A one nisu zanemarive.

“Kada nekoga grlite, učinite to punim srcem, cijelim bićem, jer ne znate što će vam donijeti sljedeći trenutak.”

Siniša Glavašević

Grljenje pozitivno djeluje na zdravlje pa tako snižava krvni tlak, smanjuje stres i osjećaj anksioznosti te bol: kada osoba primi zagrljaj, povisuje se razina endorfina koji djeluju na mozak i smanjuju bol te oksitocina, koji je odgovoran za opuštanje, sreću i smanjivanje tjeskobe.

Zagrljaj je prirodan lijek, ponekad jedini koji je potreban. Dodir gradi povjerenje među ljudima, jača osjećaj sigurnosti i bezbrižnosti, utječe na razvoj samopouzdanja.

“Kada nekoga grlite, to je znak da nemate više riječi zahvalnosti što je s vama, to je ono hvala koje vas pokreće da u tom trenutku živite samo za tu bliskost.”

Siniša Glavašević

Zagrljaj je sreća,  sigurnost, trenutak smirenosti i povezanosti. Zbog svega toga danas si priuštite, što drugo, nego dobar, snažan zagrljaj?!