Kostrena

Zaključena dva važna infrastrukturna projekta

Završeni su radovi na izgradnji parkirališta u Pavekima čime su ovom naselju osigurana neophodna parkirna mjesta.

Novo parkiralište površine 1.516 četvornih metara nalazi se u neposrednoj blizini dječjeg igrališta i Šojske ulice s koje ima kolni i pješački prilaz. Parkiralište raspolaže s 35 parkirnih mjesta od čega su 2 mjesta namijenjena osobama s invaliditetom kojima se prilazi rampom na sjevernoj strani parkirališta. Parkiralište je stubištem i pješačkom stazom na južnoj strani povezano i s ulicom Željka Ćepulića.

Izgradnjom parkirališta umanjio se problem nedostatka parkirnih mjesta u ovom naselju, pred kojim su u planu i drugi novi infrastrukturni projekti koji će ga učiniti još poželjnijim mjestom za život. – rekao je načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić.

Završen je i drugi značajan komunalni projekt, proširenje ceste prema uvali Žurkovo, koji znači i novi početak razvoja najpoznatije kostrenske uvale.

Rekonstrukcija donjeg dijela ceste u puni profil dvosmjernog prometa obuhvatila je i rješavanje sustava oborinske odvodnje, javnu rasvjetu i ostalu instalacijsku infrastrukturu, a planirane rokove ozbiljno je produljila nepredviđena sanacija pokosa na prostoru iznad malog škvera koja se radi konfiguracije terena morala obavljati ručno.

Potreba proširenja ceste prema uvali Žurkovo i želja za uređenjem ovog iznimnog prostora postoji već dugi niz godina, no zapreka su bili neriješeni imovinsko – pravni odnosi čijim su rješavanjem na prostoru parkirališta i ceste stvorene pretpostavke za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i nad preostalim prostorom pred kojim je cjelovito uređenje i osiguravanje novih sadržaja. U konačnici niti uređenje pomorskog dijela uvale Žurkova nije moglo biti ni ozbiljno razmatrano dok se ne riješi prostor kopna za potrebnu prateću infrastrukturu i osigura kvalitetan prilaz.

Prema svim pokazateljima pred Kostrenom je transformacijski ciklus u mjesto kakvo je odavno trebala biti. Prisutnost renomiranih investitora i njihova ulaganja u vrijedne objekte uz more utjecat će na drugačiju turističku budućnost Kostrene i vjerujem, generirati nova ulaganja u razvoj dodatnih sportskih i turističkih sadržaja. Općinska uprava nastojat će što bolje pratiti i podupirati takve inicijative. Kako bismo što bolje upravljali prostorom i učinkovito planirali naše komunalne projekte, važno je da Općina bude u komunikaciji s investitorima i nositeljima projekata, da surađujemo i zajednički planiramo razvoj bez negativnih utjecaja na kvalitetu života i vrijednost prostora, pa u konačnici i na sama ulaganja. Takav primjer su upravo Paveki u kojem je privatni investitor krenuo s projektom izgradnje višestambenih zgrada s kojim smo uspjeli usuglasiti određene izmjene i prilagodbe projekta, koje će nam omogućiti razvoj potrebne prateće infrastrukture i povećati kvalitetu života mještana ovog naselja kroz osiguravanje raspoloživih prostora za različite uslužne djelatnosti i nama osobito važno –  omogućiti najbrže rješenje za izgradnju novog vrtića. – dodao je načelnik Vranić.