KostrenaKulturaScena

Započeo program Kina u Kostreni

Dan žena bio je savršen datum za prikazivanje dva filma o dvije snažne, suvremene ženske junakinje čija je životna misija svijet učiniti boljim mjestom.

U okviru programa Kino u Kostreni učenici sedmog i osmog razreda pogledali su film “Rocca mijenja svijet” na platnu postavljenom u holu Osnovne škole Kostrena, dok je u večernjim satima održana projekcija filma “Halla ide u rat” u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji.

Kino u Kostreni, poznat kao KuK, dio je  EU projekta „Kina kao inovativna središta kulture lokalne zajednice“. Projektom se potiču inicijative koje populariziraju kino-prikazivanje na inventivne načine uz dodatne sadržaje. U programu će biti podjednako zastupljeni naslovi za djecu i opću populaciju, a filmovi koje će se prikazivati bit će visoke umjetničke vrijednosti i istodobno komunicirati sa širokom publikom. Naglasak je na europskim filmskim sadržajima i recentnim naslovima.

Nikad veće platno u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji

Brojne radionice i aktivnosti nakon gledanja filmova

Predviđena su ukupno 22 filmska naslova, a dio projekcija dječjeg programa imat će i prateća događanja kao što su “Upoznaj filmaša” koje će predstaviti glumca, režisera ili kamermana koji će govoriti o svojem iskustvu i radu na filmu, zatim “Filmski chat” kao razgovor o društveno relevantnoj temi koju otvara film i to pod vodstvom moderatora, potičući djecu u spoznaji da filmovi nisu samo zabava, nego i ogledalo društva. “Filmska analiza” izvrsno će se uklopiti u sadržaje školske medijske kulture, a naći će se tu i dvodnevne filmske radionice za djecu školskog uzrasta kojima će se poticati kreativnost i širiti spoznaja o nastanku filma, kao i gaming događaj na kraju godine i projekta.

KuK koji se do sada održavao samo u kolovozu, donosi nam projekcije tijekom cijele godine

U programu za opću populaciju planirano je gostovanje poznatog umjetnika koji će predstaviti svoj najdraži film, a nakon projekcije, slijedit će i razgovor s njim.

Krajnji cilj programa jest potaknuti interes publike za projekcijama „uživo“, za europski i autorski film, kao i popularizacija filmske umjetnosti.

Kino kod nas zajednički je projekt Motovun Film Festivala kao nositelja te partnera Hrvatskog filmskog saveza, Kino otoka Izola (Slovenija), Live Cinema UK (Velika Britanija) i Filmmakers Academy Bologna (Italija). Program sufinancira Europska komisija.