KostrenaKulturaMore

Započinje realizacija Kuće kostrenskih pomoraca

Početkom siječnja bit će pokrenut postupak javne nabave, a zatim i radovi na rekonstrukciji zgrade i unutarnjem uređenju stare škole u Svetoj Barbari.

Početkom listopada potpisan je ugovor o dodjeli 1,6 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava dobivenih putem ITU mehanizma u okviru zajedničkog projekta Urbane aglomeracije Rijeka „Povežimo se baštinom“. Preostala sredstva za realizaciju projekta osigurana su u proračunu Općine Kostrena za 2021. godinu. Bude li se projekt razvijao prema planiranoj dinamici, predviđeno trajanje radova jest 11 mjeseci pa bi sljedeće godine upravo u ovo vrijeme, za Dane Općine, interpretacijski centar mogao biti službeno otvoren.

Radovi na sanaciji zgrade započinju početkom 2021. godine

– Općina Kostrena pokrenula je promišljanje svoje kolektivne prepoznatljivosti, a od 2016. ta se ideja nedvosmisleno oblikovala u pravcu pomorstva, pomoraca i sudbine pomoračkih obitelji, kao ključnog elementa na kojem Kostrena treba graditi svoj specifični brand identitet. – objašnjava Borka Reljac, ravnateljica Centra za kulturu, koji objedinjuje kulturne događaje te projekt Kuća kostrenskih pomoraca.

Pomorci i pomorstvo sukus su kolektivnog identiteta, sumiran u pojam ‘baštine’, koja danas ima ključnu ulogu u području lokalnog razvoja i destinacijskog kulturnog turizma.

Dio budućeg postava Kuće kostrenskih pomoraca

Genius loci Kostrene

Kuća pomoraca bit će smještena u zgradi stare pučke škole u Sv. Barbari, koja čini cjelinu s crkvom sv. Barbare i Narodnom čitaonicom u Kostreni Sv. Barbari. Svojevrsni je to genius loci Kostrene, mjesto okupljanja mještana.  U skladu sa suvremenim muzeološko-interpretacijskom pristupom, koji u suradnji s Općinom Kostrena i mještanima razvijaju stručnjaci iz tvrtki Osam iz Zagreba, Aka-Tim iz Rijeke i Visualia iz Pule, Kuća kostrenskih pomoraca razvija se kao suvremeni interpretacijski centar koji posjetitelja uvodi u sve razine  pomorstva.

Kostrena je vezana uz more – Borka Reljac

Interpretacijski prostor prostirat će se na sve tri etaže stare škole. Budući posjetitelji susrest će se s temama koje su istovremeno globalne, poput ekologije mora, pomorstva, navigacije, nepredvidivosti mora i lokalne, primjerice izazovi života obitelji pomoraca nekad i danas, dihotomija broda i kuće, specifičnosti Kostrene i zadužbine njezinih pomoraca. – Kroz originalne predmete i interaktivnu multimedijsku interpretaciju, namjera nam je učiniti iskorak u prezentaciji lokalnog identiteta i vjerujem da ćemo uz pomoć profesionalnog tima stručnjaka u tome i uspjeti. – ističe ravnateljica Reljac.

Kada je nešto toliko veliko i važno kao što je to za Kostrenu more, onda zaslužuje dobiti počast u vidu nečeg trajnog i opipljivog kao što će to biti Kuća kostrenskih pomoraca.