Kafé

Zašto se 31. prosinca naziva Silvestrovo?

Iako mnogi povezuju Staru godinu ili Silvestrovo s proslavama punim jela i pića, zanimljivo je da je Silvestarska noć dobila naziv prema svecu koji je prema legendi izliječio jednog poznatog cara od gube.

Posljednji dan u prosincu, Silvestrovo ili Stara godina, noć je uoči Nove godine nezamisliva bez raskošnih proslava. Za svima poznati naziv Silvestarske noći, zaslužan je Sveti papa Silvestar 1., čiji se spomendan upravo obilježava na dan dočeka.

Silvestar 1. bio je papa od 314. do 335. godine te je pod njegovom vladavinom izgrađeno nekoliko veličanstvenih kršćanskih crkava uključujući Baziliku sv. Ivana Lateranskog (rimska katedrala), Baziliku Svetog Križa u Firenci i Staru baziliku sv. Petra. Za njegovog je papinstva formulirano i Nicejsko-carigradsko vjerovanje, koje je ujedno i najrašireniji tekst Vjerovanja u kršćanskim crkvama.

U to je vrijeme vladao prvi kršćanski rimski car, Konstantin Veliki, kojeg je prema legendi Silvestar 1. izliječio od gube. Zahvaljujući tom činu, Crkva je proglasila Silvestra zaštitnikom gubavaca, a on je umro 31. prosinca 335. godine te je pokopan u Priscilinim katakombama u Rimu.

Uz ovu zanimljivu činjenicu iz povijesti, uredništvo portala Naša Kostrena želi vam dobar provod u Silvestarskoj noći i uspješnu, zdravu i veselu 2024. godinu!