KostrenaKultura

Zatvaranje Kostrenskog leta uz hit predstavu Casabianca

U lučici Podurinj na zatvaranju Kostrenskog leta odigrat će se popularna predstava Casabianca

Zabavnu predstavu svima nam dobro poznatog autorskog i izvođačkog dvojca Irene Grdinić i Marija Lipovšeka Battifiace, pod naslovom „Casabianca“ moći ćete pogledati u Kostreni 31. kolovoza 2022. s početkom u 20 sati, a biti će održana na pomalo neuobičajenoj lokaciji – lukobranu lučice Podurinj pa će tako posjetitelji osim sa sjedećih mjesta na kopnu predstavu moći pratiti i iz svojih barki.

Riječ je o komediji na čakavskom dijalektu u kojoj Irena i Mario, poznati voditeljski dvojac s malih ekrana i raznih pozornica, prikazuje smiješnu stranu života tipičnog primorskog bračnog para, od 60-ih godina prošlog stoljeća do danas.

„Oni su Đurđa i Franko. Upoznali su se 60-ih. Ona je bila poduzetna, a on nagovorljiv. On kaže da je ona bila nasrtljiva, a ona da je on bio mlakonja. Gledali su “Casablancu” i započeli romansu. Bilo je lijepo dok je trajalo. A onda je došao brak. Pa djeca. Komunizam pa kapitalizam. Partija pa stranke. Trendovi su se mijenjali, a Đurđa i Franko trajali. Ne bez problema. Jer kao što bi rekao Franko: ” Život se more opisat z tri besedi. Vavek neki k…..”.

Kako kažu njezini autori, predstava progovara o životnim izazovima u kojima se svi mogu prepoznati. Đurđa i Franko prisjećaju nas dana kada smo bezbrižno živjeli samoupravljanje, kupovali na Ponte Rossu, vozili stojadine, na parne i neparne datume, i čekali u redu za ulje. Potom smo dočekali suverenu Hrvatsku, opijeni vlastitom državnošću i ojačani nacionalnim identitetom pratili privatizaciju, rasprodaju i propadanje tvornica, svjedočili krizi morala i licemjerju prekrivenim vjerom. A onda je stigla 2020. godina, cijeli je svijet stao, pa su i Đurđa i Franko ostali kod kuće i čekali novo normalno. Mada se zapravo na našim prostorima novo normalno događa svakih par desetljeća, a predstava Casabianca upravo na primjeru jednog bračnog para, različita karaktera i pogleda na život, progovara o prilagodbama ljudi na nove situacije, nova pravila i neke nove društvene mjere.

Zabava na dan predstave započinje već u 18 sati na after work zabavi. Prepustite se poznatom riječkom DJ – u Voljenu Koriću da vas raspleše prije i nakon ove hit predstave šetnjom kroz glazbenu povijest!

Cijena ulaznice iznosi 30 kuna, a kupiti se mogu u Turističkom informativnom centru Kostrena na adresi Kostrenskih boraca 1a od 8 do 20 sati od ponedjeljka do subote i nedjeljom od 8 do 12 sati.

U slučaju lošeg vremena predstava će se izvesti u Sportskoj dvorani Kostrena, o čemu će publika biti obaviještena kroz medije i komunikacijske kanale Turističke zajednice općine Kostrena i Općine Kostrena.

Organizatori ovogodišnjeg Kostrenskog leta su Turistička zajednica općine Kostrena, Centar kulture Kostrena i Komunalno društvo Kostrena pod pokroviteljstvom Općine Kostrena i uz sponzorsku podršku INA-e d.d. te Dezinsekcije Rijeka.