KostrenaZeleni kantunić

“ZDRAV K’O DREN”: u Kašetici promovirani proizvodi od supervoća drenjule

U Kašetici primorsko–goranskoj promovirani su proizvodi od drenjule “Zdrav k’o dren – supervoće drenjula“. S ciljem popularizacije ovog “supervoća“, u suradnji s udrugom Dren, OPG E-Kos iz Kostrena predstavio je prednosti konzumiranja drenjule, a posjetitelji su degustirali kolače, likere i pekmeze od ovog voća.

Drenjula, odnosno dren obiluje vitaminom C, kalcijem te raznim drugim mineralima i antioksidansima, pa se zbog iznimno visokih nutritivnih vrijednosti smatra supervoćem. Poznato je da se dren na ovim prostorima koristio od davnina i bio jedan od najzastupljenijih lijekova korišten za različite zdravstvene tegobe o čemu svjedoči i narodna izreka “Zdrav k’o dren!”

Riječ je o najnovijim proizvodima koje predstavljamo i vjerujemo da će zbog svoje specifičnosti i vrijednosti naći put do tržišta. Mi smo tu da pomognemo obiteljskim gospodarstvima kako bi se promovirali na našem tržištu. Iz izjava svih koji su sudjelovali u procesu stvaranja proizvoda, potrebno je mnogo truda. Od udruge koja već više od 10 godina njeguje drenjulu, ističe je i promovira njenu važnost, do OPG-a koji je krenuo u konkretnu proizvodnju proizvoda. Županija je tu točka na i, kao podrška kako bi se proizvod na kraju našao na tržištu, izjavio je na prezentaciji zamjenik župana Petar Mamula.

 

Željka i Pavle Egredžija vode Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo E-Kos nastalo na obiteljskoj tradiciji dugogodišnjeg bavljenja malim gospodarstvom, od uzgoja i očuvanja autohtonih vrsta voća i povrća do čuvanja sjemena i prerade proizvoda. Ovisno o dobu godine, brojne proizvode OPG-a E-Kos možete pronaći i na policama Kašetice. Željka i Pavle redoviti su gosti na sajmovima autohtonih proizvoda, a sve u cilju promocije autohtonih voćaka te proizvoda koji zaslužuju mjesto u svakodnevnoj prehrani.

Promociji prvog Kostrenskog OPG-a u Primorsko-goranskoj Kašetici prisustvovali su uz zamjenika župana Petra Mamulu, načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić, predsjednica udruge Drenjula Vesna Lukanović, te 2C razred Osnovne škole Nikola Tesla iz Rijeke.