KostrenaZeleni kantunić

Zeleni kantunić: Rano proljeće intenziviralo radove na zelenim površinama

Neuobičajeno topla zima zbunila je i biljke i životinje pa je i vegetacija krenula ranije od uobičajenog, a s njom i poslovi održavanja zelenih površina.

U takvim okolnostima i djelatnici KD Kostrena krenuli su s uređenjem zelenih površina i cvjetnih gredica ranije od uobičajenog kako bi Kostrena lijepa i uređena dočekala proljeće. Upravo s takvom porukom na svojim su mrežnim stranicama uputili čestitku mještankama Kostrene za Dan žena:

Drage Kostrenke, ne možemo svakoj od vas osobno pokloniti cvijet, zato vam poklanjamo cvijeće na brojnim lokacijama u vašem mjestu. To je naš način da vam kažemo hvala i čestitamo Dan žena!

Nakon što je nedugo obavljeno malčiranje raslinja uz magistralu, ovih je dana aktualno orezivanje stabala pod nadzorom stručnjaka za urbano šumarstvo i arborikulturu, “doktora za drveće”. Među ostalim orezuju se i stabla pored Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Luciji koja su u prilično lošem stanju. Godine, klimatski i drugi uvjeti ostavili su trag. Uklanjanjem suhih i trulih grana uz stručnu proredu nastojat će im se poboljšati trenutno stanje i maksimalno produžiti životni vijek, a ujedno ih učiniti sigurnim za manifestacije i ugodno ispijanje kavice na omiljenoj kostrenskoj terasi.

O opsegu poslova koje obavlja KD Kostrena pitali smo direktora Dražena Padovana.

Pošto smo komunalno društvo korisnici nas često povezuju s prikupljanjem i odvozom otpada. Iako ćemo i te zadatke često i bez poteškoća obaviti kada zateknemo otpad na našim ulicama i zelenim površinama, za prikupljanje i odvoz otpada na našem području nadležno je KD Čistoća d.o.o. Naš djelokrug rada je puno širi i na različite načine brinemo da Kostrena bude lijepa i uređena. Evo kratkog uvida u ono što su naši vrijedni djelatnici u posljednje vrijeme radili na terenu! Uz održavanje sportskih terena i dječjih igrališta te upravljanje parkiralištima i grobljima, na terenu obavljamo čišćenje i održavanje svih javnih površina, održavanje šahtova, čišćenje kamenih podova, orezivanje stabala kao važan preduvjet zdravog rasta, malčiranje raslinja uz prometnice i rušenje stabala u slučajevima kada je to doista nužno. Naš posao je i održavanje gredica, sadnja i njega bilja i cvijeća, uređenje parkova i travnjaka. Nije naš posao, ali nam je veliko zadovoljstvo, biti aktivan sudionik u svim društvenim događanjima u Kostreni!