KaféZeleni kantunić

Zeleni kostrenski kantunić: DOMAĆI LUK

Nekada je svaka kostrenska kuća imala povrtnjak, a ponos kostrenskih vrtova bili su: luk; grašak zbog svog posebnog okusa te rane trešnje koje dozrijevaju u prvim danima svibnja i sočne „glavanke“ koje zriju početkom lipnja.

Neke porodice zadržale su tradiciju vrtlarenja, a s obzirom na to da je početak rujna, podsjećam vas što možete učiniti u ovom periodu. Obično se zimska salata, radić i matovilac za zimsku i proljetnu berbu, siju između Vele i Male Gospe (15. kolovoza – 8. rujna) pa ako još to niste učinili sad je krajnje vrijeme za to.

Kostrenski luk

Kostrena je oduvijek poznata po posebnoj vrsti luka, a upravo je sada krajnje vrijeme za njegovu sadnju da bismo na proljeće, odnosno za Uskrs na blagdanskom stolu imali mladi luk. Obično se sadi do kraja kolovoza i to u grmove po 4-5 lučica zajedno na dubinu od 20-25 cm. Razmak između svakog grma mora biti dovoljno velik da se svaki grm može okopati, a kasnije i malo nagrnuti. Izuzetno je dobro luk posaditi na gredicu gdje  je te godine rastao grašak. Prije sadnje gredicu valja prekopati, ali nikako ne prihranjivati tj. gnojiti. Luk ne treba zalijevati, nego samo povremeno okopati.