Zeleni kostrenski kantunić: RADOVI U LIPNJU
Stigao nam je napokon i lipanj nakon neuobičajeno hladnog svibnja.
Još uvijek se nismo uspjeli zagrijati od hladnoće koju nam je priuštio svibanj, a posljedice ovogodišnjeg proljeća, koje to zapravo i nije bilo, itekako su vidljive. Povrće se nije razvilo kao prijašnjih godina zbog niskih temperatura, a pogotovo su noćne temperature bile niske, što je uzrokovalo zaostajanje u razvoju kako povrća tako i voća i cvijeća.
Posebno su pogođene trešnje tako da ploda gotovo i nema. No protiv prirode se ne možemo boriti, to smo već davno naučili.
Lipanj nam je tu, a bude li sušan, krenut će i svakodnevno zalijevanje povrća i cvijeća.
Cvijeće
Tijekom svibnja zasadili smo ljetnice, a izbor na tržnici bio je poprilično dobar iako cijene neumoljivo rastu. Ovisno o potrebama, cvijeće treba redovito zalijevati, prihraniti svakih 10 dana, uz skidanje ocvalih cvjetova i požutjelog lišća.
Povrtnjak
Beremo grašak, salatu, blitvu, kapulu.
Pomidorima, paprikama i balancanama otkidamo vanjske izdanke (zaperke), a krastavcima i tikvicama otkidamo muške cvjetove kako bismo potaknuli razvoj ploda.
Redovito zalijevanje, okopavanje i prihrana svakih 10 dana sigurno će polučiti dobre rezultate ako opet priroda ne iznenadi.
Travnjak zahtjeva redovitu košnju-jednom tjedno uz prethodno odstranjivanje korova. Preporučujem prihraniti travnjak kvalitetnim gnojivom s odloženim djelovanjem koje valja pomiješati sa zemljom za travnjake.
Voćnjak – u ovom mjesecu provodi se zelena rezidba i razrjeđivanje plodova.
Vinova loza – prorijediti izbojke.
Masline – pripremaju se za cvatnju, preporučujem okopavanje.