Zeleni kantunić

Zeleni kostrenski kantunić: RADOVI U LIPNJU

Stigao nam je napokon i lipanj nakon neuobičajeno hladnog svibnja.

Još uvijek se nismo uspjeli zagrijati od hladnoće koju nam je priuštio svibanj, a posljedice ovogodišnjeg proljeća, koje to zapravo i nije bilo, itekako su vidljive. Povrće se nije razvilo kao prijašnjih godina zbog niskih temperatura, a pogotovo su noćne temperature bile  niske, što je uzrokovalo zaostajanje u razvoju kako povrća tako i voća i cvijeća.

Posebno su pogođene trešnje tako da ploda gotovo i nema. No protiv prirode se ne možemo boriti, to smo već davno naučili.

Lipanj nam je tu, a bude li sušan, krenut će i svakodnevno zalijevanje povrća i cvijeća.

Cvijeće

Tijekom svibnja zasadili smo ljetnice, a izbor na tržnici bio je poprilično dobar iako cijene neumoljivo rastu. Ovisno o potrebama, cvijeće treba redovito zalijevati, prihraniti svakih 10 dana, uz skidanje ocvalih cvjetova i požutjelog lišća.

Povrtnjak

Beremo grašak, salatu, blitvu, kapulu.

Pomidorima, paprikama i balancanama otkidamo vanjske izdanke (zaperke), a krastavcima i tikvicama otkidamo muške cvjetove kako bismo potaknuli razvoj ploda.

Redovito zalijevanje, okopavanje i prihrana svakih 10 dana sigurno će polučiti dobre rezultate ako opet priroda ne iznenadi.

Travnjak zahtjeva redovitu košnju-jednom tjedno uz prethodno odstranjivanje korova. Preporučujem prihraniti travnjak kvalitetnim gnojivom s odloženim djelovanjem koje valja pomiješati sa zemljom za travnjake.

Voćnjak – u ovom mjesecu provodi se zelena rezidba i razrjeđivanje plodova.

Vinova loza – prorijediti izbojke.

Masline – pripremaju se za cvatnju, preporučujem okopavanje.