KaféZeleni kantunić

Zeleni kostrenski kantunić: RADOVI U LISTOPADU

Listopad je mjesec u kojemu ljubitelji cvijeća i vrtlarstva imaju pune ruke posla, no ove godine naše su okućnice dobile ogromne količine kiše pa će biti potrebna jedna prava kostrenska bura da sve malo posuši kako bismo mogli prionuti poslu.

Želite li pak imati vrt pun boja i ovu jesen prionite poslu te nabavite jesensko cvijeće koje voli hladnije temperature.

Maćuhica (viola) definitivno je najbolji izbor, a dobro ju je posaditi u zemlju bogatu humusom pa ako imate slobodnu gredicu u vrtu, sada je pravo vrijeme za sadnju. Ovaj cvijet će vas podariti bogatim cvijetom cijelu jesen, tijekom zime te u rano proljeće sve do kraja travnja.

Erika (Erica) je biljka koja voli zimu, a optimalna temperatura za prezimljavanje je 5 ℃. Boje variraju od crvene, ružičaste do bijele. Lijepo ih je vidjeti u kombinaciji s maćuhicama.

Zimzelene ukrasne grmove treba svakako orezati pa će naša okućnica i u zimskom periodu izgledati uredno i privlačno.

Oleandarima odstranite stare neugledne grane kao i stare cvjetove.

Krajem listopada možemo obaviti rezidbu ruža pa će nas već u rano proljeće podariti svojim prekrasnim cvjetovima.

Pogodno je i za sadnju mladih voćaka koje će se lakše ukorijeniti nego u proljeće.

Travnjake treba još uvijek redovito kositi, a ako ih niste prihranili u rujnu, učinite to sada. Valja pričekati da se prosuše, obavezno oplijeviti i pograbljati.

Još uvijek se može uživati u slatkim bobama grožđa, a sigurno neki naši mještani u svom vrtu imaju i našu autohtonu vrstu nara (morganj) ili šipka, koji je pravi izvor vitamina i imuniteta. Mandarinke su isto pogodne za uzgoj u Kostreni, normalno u zavjetrini, i upravo su sada spremne za berbu.

Krajem listopada, ako nam to vremenski uvjeti omoguće, dobro je oplijeviti i prekopati slobodni dio povrtnjaka pa neka se odmori do proljeća.

Za ljubitelje domaćeg kiselog kupusa i kisele repe,  pravi je trenutak za kiseljenje. Ako kupus stavimo kiseliti u prvoj polovini listopada, prvu sarmu kuhat ćemo po tradiciji za Lucinu (13. prosinaca).

U okućnici uvijek ima posla, ali nam ona sav uložen trud vrati svojim lijepim izgledom.