KaféZeleni kantunić

Zeleni kostrenski kantunić: RADOVI U RUJNU

Rujan je idealan mjesec za radove u vrtu, pa tako i u našim kostrenskim vrtovima.  Još dozrijevaju breskve vinogradarke, smokve, počelo je i grožđe, a uskoro će i dunje. Jabuka-zlatni delišes jako dobro uspijeva u Kostreni pa se i njima već u ovo vrijeme sladimo.

U povrtnjaku sadimo luk i srebrnu kapulicu, presađujemo broskvu, blitvu, poriluk, salatu, a do Male gospe (8. rujna) još možemo posijati zimsku salatu, radić i matovilac za zimsku i proljetnu berbu.

Nekada je u svakom kostrenskom cvjetnjaku mirisala rumanija (šeboj) i turski karanfil, a upravo je sada pravi trenutak za njihovu  sadnju kako bi nas na proljeće podarili svojim prekrasnim cvjetovima , a rumanije i zanosnim mirisom.  Pravo je vrijeme za pelcanje lavande, santoline, iberisa( snježak), a mogu se presaditi i svi zimzeleni ukrasni grmovi.

Valja posaditi zumbule, narcise i tulipane za ranu proljetnu cvatnju, a presaditi neven i gazanije koje će nam cvasti tijekom cijele zime.  Ako u ukrasnom vrtu imamo kamelije, azeleje i rododendrone, sada je trenutak za bogatu prihranu, a isto se odnosi i na magnoliju. Ako su vam travnjaci neugledni, rujan je idealan za sadnju novih ali i prihranu postojećih, koji će uz redovnu pljevu jako brzo postati užitak za oko.

Vrijeme je spravljanja zimnice, pekmezi pripremljeni od  kostrenskih smokava ili  drenjula, ali i škorica (amuli), prava su poslastica, a da ne spominjemo nutritivne vrijednosti.  Neki vrtovi još obiluju pomidorima (rajčica), a salsa je i zimi dobrodošla na našim tanjurima. Paprika se baš „ne snalazi“ previše u našim  vrtovima zbog ekstremnih ljetnih uvjeta, ali možemo ukiseliti one kupljene.  Još uvijek nam bogato cvatu bršljanke, a „frajle di note“ pokazuju svu raskoš raznobojnih cvjetova pa ne zaboravimo i njih prihraniti nekim od tekućih gnojiva.

Da, rujan je stvarno pravi mjesec za radove u našoj okućnici, pa alat u ruke i krenimo.