KaféZeleni kantunić

Zeleni kostrenski kantunić: RADOVI U STUDENOME

Studeni je započeo ugodnim temperaturama za boravak na otvorenom pa ako nismo od šetnji uz more, vrlo korisna rekreacija bit će radovi u našoj okućnici kojih ne nedostaje bez obzira na to što smo ušli u drugi jesenski mjesec.

S obzirom na to da nam kišni listopad nije dao puno prilike za radove u vrtu, još uvijek možemo  posaditi maćuhice, erike, ukrasne grmove i voćke, ali i orezati zimzeleno ukrasno bilje, no pri tome budite oprezni jer se neki ukrasni grmovi moraju orezati i prikratiti neposredno nakon cvatnje inače će sljedeće godine izostati cvatnja.

Travnjake treba još uvijek redovito kositi, a ako ih još niste prihranili, učinite to sada. Valja pričekati da se prosuše, obavezno ih oplijeviti i pograbljati.

U povrtnjaku pripremamo tlo za sjetvu i sadnju, što podrazumijeva čišćenje prethodnih kultura i prekopavanje kako bi nam u proljeće bilo lakše pripremiti gredice. Svakako posadimo češnjak i žutu i crvenu kapulu.  Ako smo u srpnju presadili broskvu, a krajem kolovoza posijali radić, salatu i matovilac, sada su već spremni za berbu.

Urediti voćnjake

Radovi u voćnjaku svode se na održavanje higijene: sakupljanje otpalog lišća, mumificiranih plodova iz krošnje i ispod voćke te uklanjanje starih, polomljenih grana. Sve ove biljne dijelove treba iznijeti iz voćnjaka i spaliti.

Voćke i vinovu lozu treba poprskati fungicidom širokog spektra djelovanja, to je tzv. plavo prskanje, kojim se suzbijaju uzročnici mnogih bolesti koje bi se mogle pojaviti na proljeće.

Vinovu lozu možemo i orezati pa ćemo imati manje posla s otpalim lišćem.

Kostrena je bila bogata nasadima maslina, no 1929. godine većina je smrznula, ali ostatke maslinika nalazimo svuda po Kostreni što je dokaz da je nekada davno maslina dobro uspijevala. U nekim vrtovima pronalazi se pokoje  drvo masline pa je upravo sada pravo vrijeme za berbu plodova.

Ako imate veliku okućnicu, nakon orezivanja sigurno imate i puno zelenog otpada pa ga sada možete i spaliti u nekom sigurnom dijelu vaše okućnice, ali ne zaboravite osigurati mjesto da ne dođe do požara, a spaljivanje svakako prijavite vatrogascima. 

Iako u Kostreni ne uspijevaju kesteni, sada je pravo vrijeme da se osladimo lovranskim marunima pa si priuštite i taj užitak nakon marljivih vrtnih radova.