Zeleni kantunić

Zeleni kostrenski kantunić: RADOVI U TRAVNJU

Ožujak nam je podario poprilično izazovne vremenske prilike, ali i dovoljno lijepog vremena da uredimo svoje okućnice.

U ovim blagdanskim danima možemo se prepustiti uživanju  u rezultatima svojeg rada, a posebno veselje priuštit ćemo našoj dječici u traženju uskršnjeg jajeta ili zeka.

No nakon uskršnjih blagdana i blagovanja, valjat će prionuti poslu jer u okućnici uvijek ima posla, a travanj je mjesec kada svakako moramo zasaditi cvjetnice koje će ljeti ukrašavati naše terase i  balkone, a u povrtnjaku počinje sadnja  povrća koje će nas svojim zdravim i ukusnim plodovima podariti već od lipnja pa sve do rujna.

Cvijeće

Vodite računa o položaju,  je li vaša okućnica izložena žarkom suncu ili imate popodnevni hlad pa da sebi skratite muke, prilagodite odabir.

Povrtnjak

Lisnato povrće koje ste posijali u zaštićeni mali plastenik, mi u Kostreni to zovemo klijalo, sada treba presaditi u za to predviđene gredice.

Prva polovica travnja idealna je za sadnju graha za mahune/fažoleti. U drugoj polovici travnja vrijeme je za sadnju rajčica, tikvica, krastavaca, paprika i balancana.

Travnjak

Uz pretpostavku da ste ga dobro pograbljali kako biste odstranili sve lišće i suhu travu, oplijevili i obavili prvu košnju te zatim prihranili, vjerujem da je prekrasan, ali s obzirom na toplije vrijeme, zahtijeva redovitu košnju jednom tjedno.

Trešnja u punom cvatu

Voćnjak

Uživajte u rascvjetalim voćkama.

I ne zaboravite na to da 22. travnja obilježavamo Dan planeta Zemlje.

Korni se probudio