KostrenaOpćina - prijatelj djece

Život kakav treba biti! – DAN IZVIĐAČA

Suživot čovjeka i prirode nije jednostavna stvar. U moderno vrijeme djeca odrastaju na asfaltu, pred ekranima, većinom sama ili na raznim modernim i „poželjnim” aktivnostima, a priroda za njih postaje „ono mjesto s bubama i problemima“.

Jednog su sunčanog proljetnog dana izviđači  posjetili prve razrede Osnovne škole Kostrena i ispričali im čime se bave, što rade i uče, gdje idu… Istoga dana popodne čula sam rečenicu „Mama, ja želim biti izviđač!”, a mama kao veliki ljubitelj prirode i životinja nije imala baš ništa protiv. I tako su Dominik i malo manje oduševljeni Danijel te još nekoliko učenika tadašnjeg 1.a krenuli u Odred izviđača Sjever- Jug Kostrena. Bilo je to sada već davne 2012. godine.

Priroda bez čovjeka može, ali čovjek bez prirode ne može, a često to zaboravlja!

Izviđači su organizacija za djecu i mlade u kojoj stariji članovi prenose svoja znanja i vještine na mlađe. Upoznaju prirodu i njene zakonitosti, kako je sačuvati, kako se u prirodi snaći i preživjeti, uče ih korisne vještine, međusobnom pomaganju i davno zaboravljenim vještinama koje većina gradskih ljudi više ne zna. Uče se orijentirati u šumi, na karti, čitati topografske znakove, zapaliti vatru, pronaći ili izgraditi sklonište te pronaći i pripremiti hranu. Kako pružiti prvu pomoć, signalizirati, biti pravi prijatelj i zajedno stvarati. Tu je naravno i puno puno zabave: planinarenje, podizanje šatora, scoutball koji je čak i na razini Hrvatske pravo natjecanje.

Izviđači otkrivaju djeci svijet za koji u užurbanom načinu života često nema vremena, a ako roditelji ne stižu ili ne vole toliko prirodu djeca nemaju od koga ni naučiti tako živjeti.

Dominik i Danijel krenuli su na izviđače sa 7 godina. Nakon završetka prvog razreda došao je red na prvo logorovanje. Kakva je to radost bila! Spremali su se uzbuđeno iako su logorovali samo 40 minuta udaljenosti od našeg odreda. Bilo je to prekrasno iskustvo kampiranja uz potočić, prvo spavanje u šatoru, prva logorska vatra, a za mnoge i prvo odvajanje od roditelja. Vratili su se uzbuđeni i puni dojmova. U narednih deset godina Dominik nije propustio niti jedan ljetni logor za koji je uvijek rezerviran termin krajem srpnja i nema te sile koja bi mu pobrkala planove.

Za postati izviđačem preduvjet je da dijete voli prirodu. S vremenom se pokaže je li to pravi izbor ili nije, pa je tako Danijel u 5. razredu odustao od izviđača no i dalje rado ide u prirodu. Dominik je veliki ljubitelj prirode i životinja i s izviđačima je zaista mnogo naučio i izgradio se kao osoba. Sa prvog logora kući je došao skoro gladan. Zamislite, tko još jede maneštru na žlicu!? Užas! Ili doručak koji nije Nutella!? Katastrofa! Ali malo po malo maneštre su postale najdraže jelo Na logoru je naučio i kuhati pa nas je kući iznenadio receptom „Juha ala Vučići“ kada je imao samo 9 godina, a i mnogim drugim delicijama nakon toga.

Danas sa svojih 17 godina kuha bolje nego mama. U stanju je u šumi pronaći hranu, pripremiti logor, zapaliti vatru, zbrinuti sebe i pratnju, pratiti znakove i tragove životinja. Nema straha od prirode, poštuje ju i voli. Danas vodi poletarce kakav je i sam bio kada je krenuo u ovu priču. S logorovanja, vikend izleta, bivaka vrate se umorni, sretni, preplanuli, nasmijani i puni novih znanja i vještina. Omiljeni sport je scoutball, a dežurstva uz logorsku vatru su prava privilegija.

Izviđač može biti svatko tko voli i poštuje prirodu!

Odred izviđača Sjever-jug

Odred nam je u Kostreni, svima lako dostupan. Potaknite djecu da se priključe. Ako i nemate vremena za izlete u prirodu ili to možda ne volite, pružite im šansu da upoznaju svijet oko sebe drugim očima, da se maknu s asfalta, da nauče nešto drugačije i korisno. Steći će nove prijatelje, upoznati nove krajeve, a izviđački izleti zaista su posebno veseli, povoljni i raznoliki. Gotovo nikada ne idu na isto mjesto dvaput, a time upoznaju puno novih destinacija u zemlji i inozemstvu.

Odred izviđača Sjever-Jug čeka vas u Kostreni, na adresi Šodići 3. Dobrodošla su djeca svih uzrasta!

Jedna od najdražih majica koju čuvamo je sa 10. smotre izviđača Hrvatske u Kamanju 2017 godine, na kojoj piše „Svijet kakav treba biti „