KostrenaSport

20 godina košarke u Kostreni: Košarka je IN!

Obnovom košarkaškog igrališta nastoje se osigurati bolji uvjeti i popularizacija košarke u Kostreni.

Košarkaški klub Kostrena

KK Kostrena u obitelji je kostrenskog sporta od 2001. godine, a izgradnjom sportske dvorane započinje i pravi zamah kostrenske košarke. Vođen entuzijazmom, obrazovanim i ambicioznim ljudima, KK Kostrena danas provodi školu košarke, košarku za mlađu i stariju ekipu te košarku u kolicima.

Velika se pažnja pridaje njegovanju dobrih sportskih odnosa i suradnji sa školama košarke čiji su fokus prvenstveno mladi košarkaši i košarkašice. Plodovi takvih suradnji mnogi su organizirani turniri, humanitarne akcije i utakmice.

Košarka je kolektivni dvoranski sport kroz koji se djeca druže, uče sportske i životne vještine. Svaki sport izuzetno je bitan za razvoj djeteta, a na nama je da ljubav prema košarci i sportu prenesemo na mlađe generacije. Učinit ćemo sve da nakon duge stanke zbog pandemije motiviramo djecu za bavljenje sportom i ponovo omasovimo školu košarke.ističe Siniša Kuharić, trener i tajnik KK Kostrena.

Košarka je odličan izbor jer omogućuje socijalni, motorički i cjelokupni sportski razvoj osobe

Pet godina košarke za osobe s invaliditetom

Košarkaški klub osoba s invaliditetom Kostrena od kraja 2016. godine provodi brojne aktivnosti i akcije s ciljem poticanja osoba s invaliditetom na aktivan životni stil.   – Program košarke u kolicima kao takav jedinstven je u cijeloj našoj regiji. Okupljamo veliki broj članova iz cijele Istarske i Primorsko-goranske županije. Radi se o vrlo zahtjevnom i skupom sportu za osobe s invaliditetom koji je vrlo popularan i globalno razvijen. – objašnjava Siniša Kuharić, ujedno i predsjednik Košarkaškog kluba za osobe s invaliditetom Kostrena.

U ekipi imamo petnaestak članova i članica koji, osim ovog perioda zabrane, redovno treniraju i natječu se u Hrvatskoj ligi košarke u kolicima. Trudimo se sve aktivnosti provoditi na inkluzivni način, tako da mnogo programa radimo zajednički sa Košarkaškim klubom Kostrena koji ima školu košarke za djecu. Koristim svaku priliku da se u ime cijele ekipe zahvalim svim dobrim ljudima i donatorima, bez čije potpore i pomoći, ne bismo mogli egzistirati.

Košarka za osobe s invaliditetom

Crowdfunding kampanja za obnovu igrališta

Vizija bolje budućnosti košarke uključuje i obnovu igrališta ispod OŠ Kostrena te njegova prilagodba za osobe s invaliditetom. Kampanja je pokrenuta početkom prosinca 2020. i dosad je prikupljeno gotovo 50% potrebnog iznosa, odnosno ciljanih sto tisuća kuna.

 

Plan obnove igrališta sadrži sljedeće radove:

  • nanošenje četveroslojne akrilne podloge na igrališnu površinu i stvaranja uvjeta u kojima se gume na sportskim invalidskim kolicima ne bi uništavale
  • izgradnju pristupne rampe za osobe s invaliditetom
  • obnovu koševa.

Trenutno smo negdje na 50% od ciljanog iznosa i vjerujemo da će već ovo ljeto djeca Kostrene trenirati i košarku igrati na obnovljenom igralištu. Pozivamo sve ljude dobre volje da se uključe i pomognu u skladu sa svojim mogućnostima. Ulažemo u trajnu vrijednost koja će omogućiti bolje uvjete rada, ali nadamo se da ćemo motivirati i neke nove klince da se počnu baviti košarkom. – ističe Siniša Kuharić.

Donaciju možete uplatiti na račun:

  • IBAN: HR77 2488 0011 1001 36871
  • poziv na broj: 2020
  • opis plaćanja: DONACIJA ZA OBNOVU IGRALIŠTA

Dobrobiti košarke

Ekipini sportovi razvijaju socijalne vještine i suradnju u timu; mladi se košarkaši uče dijeliti odgovornost i nositi se s pobjedom i porazom. S obzirom na to da je košarka brz sport, bavljenje košarkom pospješuje okretnost i brzinu, ravnotežu i koordinaciju: dribling, dodavanje, trčanje s loptom – sve to zahtijeva dobru motoričku kontrolu i svijest o tijelu u prostoru.

Bez obzira zaigrate li sami, jedan na jedan ili u momčadi, za košarku vam treba tek igralište, lopta i dobra volja, stoga ne čekajte, nego se uputite na koje od kostrenskih igrališta. Za dodatne informacije kliknite na poveznice Košarkaškog kluba Kostrena i KKOI Kostrena ili ih potražite na Facebook stranici.