Kafé

30 godina obilježavanja biološke raznolikosti

Svake godine 22. svibnja obilježava se Međunarodni dan biološke raznolikosti s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti očuvanja prirode i njezine bioraznolikosti.

22. svibnja odabran je kao datum obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti jer je na taj dan 1992. godine usvojena Konvencija o biološkoj raznolikosti.

Biološka raznolikost označava sveukupnost raznolikosti života na Zemlji – staništa, vrsta i gena, a njezin poremećaj može imati dalekosežne posljedice na ekosustave te na čovjekov život i blagostanje.

Republika Hrvatska pridružila se svijetu u nastojanjima za očuvanje biološke raznolikosti i unapređenje zaštite prirode, a Hrvatski sabor je, donošenjem Zakona o zaštiti prirode, odredio da se 22. svibnja na Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Moto ovogodišnjeg Međunarodnog dana je Izgradimo zajedničku budućnost za sva živa bića.

Znanstvenici su opisali i klasificirali 1.063.000 životinjskih vrsta, 344.300 biljnih vrsta te 11.200 mikroorganizama, a o genima se svakog dana saznaje nešto novo. Pretpostavlja se da ukupan broj vrsta doseže 10 do 30 milijuna, no svake godine iščezava 40.000 vrsta što uvelike smanjuje cjelokupnu ekološku ravnotežu i stabilnost. Biološka raznolikost je temelj prirodnog bogatstva, raznolikosti vrsta, te o njenom čuvanju i zaštiti ovisi opstanak samog čovjeka, kao vrste.

Neka i nama u Kostreni ovaj dan bude prigoda da se podsjetimo na bogatstvo i raznolikost života te potrebu da dobro razmislimo prije svake aktivnosti koja može negativno utjecati na prirodu i okruženje u kojem živimo.