Da se ne pozabi

30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

15. siječnja 1992. godine sve zemlje članice Europske zajednice (EZ) priznale su Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu.

Danas je Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske: nakon što je 13. siječnja 1992. Hrvatsku priznao Vatikan, a 14. San Marino; 15. siječnja to su učinile Irska, Belgija, Danska, Francuska, Grčka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska i Ujedinjena Kraljevina. Ovim državama istoga dana istom odlukom pridružile su se Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska.

Prve zemlje koje su od 26. lipnja do 14. prosinca 1991. priznale Republiku Hrvatsku kao samostalnu i suverenu državu bile su zemlje koje i same tada nisu bile međunarodno priznate – Slovenija, Litva, Ukrajina i Letonija.

Prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku bio je Island koji je ovu odluku donio 19. prosinca 1991., kada i Njemačka, ali je odluka Njemačke stupila na snagu 15. siječnja – danom priznanja i ostalih članica EZ-a.

Međunarodno priznanje potvrda je državnosti i ostvarivanja pune afirmacije hrvatske države u okviru međunarodne zajednice. Vrhunac međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske bio je njezin primitak u Ujedinjene narode 22. svibnja 1992. U članstvo Vijeća Europe primljena je 6. studenoga 1996., članicom NATO saveza postala je 1. travnja 2009., a 28. članicom Europske unije 1. srpnja 2013. godine.