Zeleni kostrenski kantunić: RADOVI U KOLOVOZU
Srpanj je, kao što sam i predvidjela, bio malo prevrtljiv: uz nešto malo kiše temperature su bile i dalje visoke pa je uglavnom bila „pržiona“ što biljkama nikako ne odgovara. Prinos povrća uglavnom je slab.
A kolovoz, što će nam on „prirediti“? Kako izgleda, očekuje nas i dalje „pržiona“. No pričekajmo s bilo kakvim sijanjem do Vele Gospe, odnosno dok se temperatura ne „upristoji“.
Cvijeće – redovito zalijevanje.
Povrtnjak – ako je preživio uvjete, potrebno mu je redovito zalijevanje, okopavanje i prihrana svakih 7 dana.
Travnjak – zahtijeva redovitu košnju uz prethodno odstranjivanje korova i obilno zalijevanje. Ne brinite se ako je travnjak na mjestima požutio, prva kiša u kolovozu oporavit će ga „preko noći“.
Voćnjak – u očekivanju smo prvih breskvi vinogradarki, a i smokve su u pripremi.
Vinova loza – zaliti, čistiti suhe listove i odstranjivati predugačke grane koje samo crpe biljku.
I ne zaboravite krajem kolovoza posaditi naš kostrenski luk ako ga želite jesti za Uskrs.
I za kraj, uživajte u ljetu, naše kostrenske plaže prekrasne su i bez obzira na gužvu, zaplivajte, zaronite i uživajte. A još da je zaveslat batanu pa poć od Pristanišća do Žurkova…