More

Blagdan sv. Nikole – tko će noćas staviti čizmice na prozorčić?

Kao djeca svi smo se veselili dolasku svetog Nikole zaštitnika djece, ali osim djece, on je zaštitnik pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, ribara, pekara, zatvorenika i putnika.

Rođen je gradu Patei u Maloj Aziji 15. ožujka 270. Umro je 6. prosinca 343. u Miri (Turska) gdje se nalazi sarkofag u kojem je nekad bilo njegovo tijelo. Zbog turskih osvajanja 1087. svečevo je tijelo preneseno u talijansku luku Bari gdje se u bazilici sv. Nikole nalaze relikvije.

Procesija i svečana misa

U Rijeci se krajem 80-tih počelo na specifičan način obilježavati blagdan sv. Nikole. Začetnik te ideje bio je fra Stanko Dodig kada je postao povjerenik Apostolata mora Riječke nadbiskupije. Kao župnik u crkvi Majke Božje Lurdske i gvardijan Kapucinskog samostana, odnosno Vele crikve, kako bi Riječani rekli, okupio je ljude iz  tadašnje pomorske privrede.

2012. godine fra Stanko Dodig otišao je na novu dužnost u Dubrovnik, a vlč. Luka Lučić imenovan je novim povjerenikom Apostolata mora Riječke nadbiskupije te nastavlja s prethodno uhodanim obilježavanjem blagdana sv. Nikole, a u srpnju 2021. imenovan je novi povjerenik mons. Matija Matičić.

Kako bi vjernicima bilo omogućeno na sam blagdan sv. Nikole pohoditi mise u svojim župama, započelo se s održavanjem procesije i svečane mise uoči blagdana. Procesiju su sačinjavali pomorci, ribari, studenti i učenici pomorskih učilišta, djelatnici firmi vezanih uz pomorstvo te njihove obitelji. Veliki broj zastava pomorske branše vijorio se u procesiji iza križa, a pomorci u uniformama uz Gradsku glazbu Trsat upozoravali su građane na svečani događaj.

Procesija bi započela ispred zgrade Luke Rijeka do Palače Muchovich – Rinaldi  prije nego što je postala sjedište nekad najvećeg hrvatskog brodarskog poduzeća „Croatia line“ te se Adamićevom ulicom nastavljalo prema Kapucinskom samostanu, gdje se održavala svečana misa.

Hodočašće u Kraljevicu

Ove godine obilježavamo 29 godina procesije u kontinuitetu, a to valja isticati jer su 1991. godine crkve bile zatvorene i bilo je zabranjeno okupljanje. Zato je 1992. godine crkva Majke Božje Lurdske bila popunjena do posljednjeg mjesta.

1991. g. na inicijativu pomoraca Jadrolinije i Jugolinije 6. prosinca proglašen je Danom pomoraca. Tijekom ovih 30 godina, inicirana su razna događanja u ozračju pomorstva i ribarstva povodom obilježavanje ovog blagdana.

Stoljećima su se pomorci u našim krajevima zavjetovali sv. Nikoli. Mnoge su crkve sagrađene njemu u čast, a najstarije svetište nalazi se upravo u Kraljevici. Postojanje crkve seže još od 1525. godine, ali zbog velikog okupljanja vjernika u Kraljevici, a posebno na blagdan sv. Nikole, senjski biskup tražio je posebnu povlasticu te ju je Papa Pio VI. dodijelio crkvi Sv. Nikole u Kraljevici 29. studenoga 1795.: Tko god od vjernika pohodi ovu crkvu na blagdan sv. Nikole i taj dan ujedno nešto izmoli za širenje vjere, može dobiti potpuni oprost vremenskih kazni, a može ga namijeniti dušama u čistilištu.

1998. godine pokrenuto je jedinstveno hodočašće u crkvu sv. Nikole u Kraljevici. Hodočasnici se okupljaju ispred Lučke kapetanije, ukrcavaju na brodove i isplovljavaju u konvoju prema Kraljevici. Predvodi ih brod Lučke kapetanije.

Uvijek se mogu vidjeti brodovi Plovputa, Dezinsekcije, Pilota, Policije, ribarski brodovi, a u posljednje vrijeme ponovo se priključuje  putnički brod „Sfera“ koji prevozi hodočasnike.

Nažalost, ove godine zbog korone morali smo isploviti bez hodočasnika, ali s vjerom da plovimo prema svetištu sv. Nikole i molbom da pruži potporu i snagu pomorcima koji su zbog posljedica epidemije onemogućeni obavljati svoj posao, imati redovne smjene i izloženi su posebnim procedurama kod iskrcaja odnosno ukrcaja. Mnoge obitelji zbog nemogućnosti ukrcaja dovedene su na rub egzistencije.

U Kraljevici su nas dočekivali velikog srca ali puno tiše i skromnije u odnosu na prethodne godine jer se valjalo pridržavati epidemioloških mjera. Ipak smo formirali procesiju iza križa i zastave sv. Nikole te svečano ušli u svetište.

Misu predvodi msgr. Ivan Devčić i započinje paljenjem svijeće koju su 2010. godine hodočasnici poklonili svetištu i redovno je pali kap. Darko Glažar, član Odbora za obilježavanje Sv. Nikole. Po završetku mise, brodovi isplovljavaju prema Bakarcu, Bakru i Kostreni brodskom sirenom pozdravljajući mještane. Ako vremenske prilike dozvole, konvoj se zaustavlja u lučici Podurinj, gdje  hodočasnike dočekuju čelnici Općine, uz vlč. Ivana Stošića te članove Bratovštine sv. Nikole i drugih udruga i ustanova. Uz tradicionalne pomoračke delicije: čaj s rumom i fritule, druženje se nastavlja do prvih znakova sumraka kad hodočasnici nastavljaju svoj put prema Rijeci.