KreativaRoditeljski kutak

Kreativne ideje za zimske dane

Došli su nam hladni dani i sve više boravimo u zatvorenom prostoru pa djeca često traže novu, zanimljivu i kreativnu vrstu zabave.

Pripremila sam za vas dvije ideje koje će ih prilično okupirati i zabaviti, a pritom će razvijati koncentraciju i kreativnost.

Domaći kinetički pijesak

Do ovog recepta došli smo sasvim slučajno. Tražeći ideju kako se od namirnica koje imamo kod kuće može napraviti slajm, dobili smo fantastičan recept za kinetički pijesak. Moje djevojčice svake se igre brzo zasite ako ne sjedim s njima i aktivno sudjelujem, ali ova ih je igra okupirala tri sata! Dakle, zabava je zajamčena!

Istina, pijeska će biti posvuda, odjeća ide ravno na pranje, usisavač mora odraditi svoje, često i kosa ima tragova, ali nama to nije smetalo.

Pa krenimo u izradu korak po korak:

 1. U zdjelicu stavite malo šampona za kosu – poželjno je da je proziran ako želite staviti svoju boju.
 2. Dodajte sol.
 3. Nemojte jako miješati jer će se zapjeniti i nakon toga razvodniti.
 4. Lagano miješajte dok ne dobijete strukturu pijeska.
 5. Podijelite pijesak i dodajte par kapi jestive boje – ako nemate, ne brinite se, zabavit će se i s jednobojnim. Ako imate, podijelite u onoliko zdjelica koliko boja želite. Mi smo napravili samo jednu boju jer sam svjesna da će se ubrzo sve pomiješati. Učinite kako vaše dijete želi.
 6. Za igru i slaganje tornjeva mogu poslužiti čašice, oblici za igranje s pijeskom, valjak, čačkalice i sve slično što vam dođe pod ruku.
 7. Kada igra završi, pijesak slobodno možete pustiti u zdjelici i poklopiti. Trajat će još danima ako se ponovno zažele igre.

Da vam olakšam cijeli postupak, pripremila sam i kratki video tutorijal: https://youtu.be/aa8PgneUsJA

Domaći plastelin

Na internetu se može naći more ideja kako napraviti domaći plastelin. Mi smo po tom pitanju prilično jednostavni – svaki put kada pečemo kruh, djevojčice traže svoj dio tijesta za igru pa je tako nastao naš najjednostavniji recept za plastelin.

 • Stavite u zdjelu brašno: pustite djecu da sama izrađuju, taj dio će ih posebno veseliti. Umočiti ruke u brašno i vodu najbolji je dio.
 • Dodajte vodu i malo ulja.
 • Tijesto mora biti kao kada mijesite kruh – ne pretvrdo, dovoljno da se ne lijepi za ruke. Tu ćete ipak vi morati malo zasukati rukave i pomoći im jer ipak želimo da bude lijepo glatko.
 • U svim receptima inače ide i sol, ali nama se pokazao kao nepotreban dodatak. Ako želite, možete staviti, ali i ne trebate.
 • Možete dodati boju u podijeljeno tijesto. Jednom prilikom nismo imali boje pa smo jednu polovicu ostavili bijelu, a u drugu smo dodali kakao prah. Ispale su divne kontrastne loptice od kojih su cure izrađivale što god ih je volja. Nakon ovog recepta njih više uopće ne zanima pravi, kupovni. Samo kažu: „Mama, želimo onaj naš plastelin.˝
 • S obzirom na to da ovakav plastelin ne može dugo trajati i suši se unutar pola sata, spremite ga u vrećicu ili prozirnu foliju kada je igra gotova i na taj način može potrajati još dan-dva. Nakon toga se kvari i morate ga baciti.
 • U slučaju da djeca izrade od toga figurice koje želite sačuvati, jednostavno ih pustite da se osuše na zraku. Nakon toga mogu ih obojiti temperama i spremiti. Odlična ideja za rođendanski ili božićni poklon.

Zasucite rukave i zabavite se s djecom. Ove recepte zaista svatko može izraditi jer sastojke svi uvijek imamo kod kuće. Nadam se da će i vašu djecu oduševiti.

Ubrzo ću za vas pripremiti ideje kako izraditi božićne poklone za vaše najdraže. Svi znamo da none i bake, nonići i djedovi najviše vole kada im djeca sama nešto izrade i poklone, zar ne?!