KaféKreativa

Izradite personaliziranu kutiju u tri koraka

Jeste li se zapitali kako napraviti personaliziranu kutiju? Odgovor je: vrlo jednostavno. Nije teško, zaista, samo treba malo truda i volje.

Potreban materijal

  • kutija
  • akrilne boje
  • fotografija
  • lak/ljepilo

Za početak treba vam kutija, meni su najljepše one drvene.

Nedavno sam uzela set drvenih kutija 5 u 1 preko interneta i platila 140 kn plus 30 kn poštarine. Vjerojatno se mogu naći i jeftiniji setovi, ali meni je trebala hitno pa nisam imala vremena riskirati i dugo čekati.

Potrebne su drvene kutijice, ljepilo, lak, boja i malo dobre volje

Što se tiče boja koristim akrilne, a njih se može kupiti gotovo na svakom koraku. Naravno, ako kutiju radiš dan prije nego što ju planiraš pokloniti i putem svratiš u jednu od trgovina, baš u toj jednoj sigurno neće biti akrilnih boja. Zato na vrijeme treba smisliti i kupiti željene boje. Od pomoćnih stvari poželjno je imati nekoliko vrsta kistova, paletu na koju stavite boje (što ja u ovom slučaju nisam imala pa posluži i običan tanjurić od šalice).

Meni je nekako najdraža plavo-bijela kombinacija, tj. dio kutije obojim plavom, a dio bijelom bojom;  nekako s tim ne možeš pogriješiti. Dosad sam uglavnom poklanjala kutije za dječake pa valjda i iz toga razloga plavo-bijela kombinacija.

Prvi korak – bojenje kutijice

Kutiju prvo treba ofarbati akrilnom bojom kojom želite. Obično za farbanje koristim spužvicu jer je jednostavnije i brže nego kistom, a to može biti obična kuhinjska spužvica. Nakon što jednom prođem, obično znam barem još jednom proći kutiju bojom. Ovisi kakvu kutiju radim, nekad sam znala staviti prajmer boju pa na nju drugu boju.

Da ne bi izbijala boja kutije, najbolje je barem dva puta nanijeti osnovnu boju. Budući nemam vremena čekati da se boja sama osuši, obično rabim fen kojim posušim boju nakon prvog nanosa, a zatim odmah nanesem još jedanput.

Nemojte zaboraviti na podlogu – dobra priprema olakšava čišćenje

Budući da volim ukrasiti kutije fotografijama za poklone prilikom rođenja, krštenja i rođendana, obično koristim fotografije djece. Kako ne volim da netko predvidi što ću napraviti,  do fotografija obično lako dođem putem Facebooka, Instagrama i drugih društvenih mreža (naravno, u dobre svrhe, inače je upitno koliko je mudro stavljati fotografije na društvene mreže, ali vjerojatno većina to radi).

Obojena kutijica s ostavljenim prostorom za fotografiju

Drugi korak – lijepljenje i točkanje

Drugi je korak lijepljenje fotografije na sredinu kutije gdje sam ostavila prostor za fotografiju, a uokolo sve obojila. Fotografiju ispisujem na obični papir, ali je prije lijepljenja malo navlažim vodom kako bi omekšala i kako bi se lakše zalijepila, a da ne ostane zrak ispod.

 

Fotografije su navlažene, a kutijica premazana ljepilom

Koristim hobby ljepilo koje je ujedno i lak, tako da prvo namažem ljepilo na kutiju, a zatim polako rukama nanosim fotografiju preko koje još lagano pređem kistom kako bi istisnula zrak. Tu treba biti oprezan jer se prilikom premazivanja može oštetiti fotografija. Naime, fotografija je na običnom papiru pa se gornji sloj može lako skinuti, a to ne želimo.

Čim je zalijepim, obično oko fotografije nanesem točkice ili akrilnom bojom ili kojim bojama iz tube, ovisi koje imam i kojom sam bojom stavljala točke po kutiji. To radim radi dekoracije jer je tako ljepše i ne vide se rubovi fotografije, a time dodatno zalijepim i učvrstim fotografiju.

Nakon toga obično nastavim s točkanjem preko ostatka kutije. Na zadnjoj kutiji koristila sam zlatne točkice jer su mi odgovarale uz fotografiju, ali moje su točkice najčešće plave ili bijele.

Poklon-kutija za dječaka – tko zna što će čuvati u njoj?

Treći korak – premazivanje

Korak je premazivanje kutije lakom. Obično kupujem hobby lak koji je daleko skuplji od običnog laka za premaz drveta, koji je u dvostruko većem pakiranju, a po meni gotovo pa jednakog učinka.

No ovaj put nisam imala ni jeftinijeg ni skupljeg pa sam koristila 2 u 1 ljepilo i lak koji sam imala otprije pa kutija nije imala onaj pravi sjaj, ali je zato izgledala prirodnije, pa sad ovisi tko što voli.

 

Svaka je kutija unikat, a ovo je najjednostavnija varijanta, bez puno kiča: 2 boje, 1 fotografija, 1 lak/ljepilo i kutija, nešto što bi svatko doma mogao sam napraviti, a veselje prilikom darivanja kutije neprocjenjivo je. Kad vidim koliko se ljudi obraduju jer ovo nije nešto što možete kupiti na svakom koraku, i ja se veselim.

E sad, nije mi praksa pokloniti praznu kutiju, stoga ostaje izbor čime ju napuniti. Svakome po volji: igračka, odjeća za dijete, nakit; bilo što, a kasnije roditelji obično imaju prostor za spremiti dječje uspomene. Jednostavan i praktičan poklon zar ne?