Roditeljski kutakSport

Redovna tjelesna aktivnost djece važna i tijekom izolacije te nakon povratka u školu

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje 180 minuta tjelesne aktivnosti dnevno za djecu do 5 godina te 60 minuta dnevno za stariju djecu.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje 180 minuta tjelesne aktivnosti dnevno za djecu do 5 godina te 60 minuta dnevno za stariju djecu. Projekt Aktivna Hrvatska i Kineziološki fakultet iz Zagreba savjetuju roditelje. Generalni partner projekta je HEP.

Tjelesna aktivnost je dobra  za svakoga, ali je osobito važna za djecu. Ona omogućuje zdrav rast i razvoj, održavanje zdrave tjelesne težine te smanjuje rizik od bolesti poput dijabetesa i srčanožilnih bolesti. Redovito vježbanje kod djece utječe na jačanje kostiju i mišića, poboljšava ravnotežu i koordinaciju, ali ima i mentalne dobrobiti. Istraživanja pokazuju da tjelesna aktivnost djecu, čak više nego odrasle, štiti od depresije i anksioznosti! – ističe doc. dr. sc. Sanja Šalaj s KIF-a.

Organizirajte zajedničke šetnje i kontrolirajte broj koraka u danu

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje 180 minuta tjelesne aktivnosti dnevno za djecu do 5 godina te 60 minuta dnevno za stariju djecu. Osim toga, valjalo bi i ograničiti vrijeme koje djeca provode pred ekranima na 120 minuta dnevno. Već i prije pandemije nismo bili zadovoljni s time koliko su naša djeca aktivna i koliko vremena provode pred ekranima. Podaci pokazuju da je u Hrvatskoj prije pandemije bilo 20 % nedovoljno aktivne djece i čak 80 % nedovoljno aktivnih adolescenata. Ovo razdoblje većeg ili manjeg ograničavanja kretanja koje je iza nas možemo smatrati ekstremnim sjedilačkim ponašanjem koje je samo pogoršalo već postojeći problem.

O redovitoj tjelesnoj aktivnosti djece, kao i o drugim segmentima zdravlja, brinu roditelji. Roditeljima mogu preporučiti da uključe djecu u sportske klubove u kojima će s njima raditi kvalificirani kadrovi, da prate trajanje tjelesne aktivnosti (kroz minute ili korake u danu) i organiziraju zajedničke obiteljske šetnje, planinarenja ili vožnje biciklom, da provode vrijeme na otvorenom. Putem sata ili mobitela provjerite napravi li vaše dijete više od 14000 koraka u danu, svaki dan. – ističe Sanja Šalaj, voditeljica Laboratorija za motorički razvoj, te dodaje: – U razdoblju koje slijedi treba ozbiljno sagledati posljedice koje je ograničavanje kretanja ostavilo. U tom smislu važnu ulogu u osiguravanju redovitosti tjelesne aktivnosti (osim roditelja) imat će škole, školski i sportski klubovi i lokalna zajednica. Također, djecu treba osvijestiti o važnosti kretanja i štetnosti sjedenja pred ekranima!

Trener Aktivne Hrvatske, kineziolog Drago Pezić i sedmogodišnja Anja koja je upravo krenula u prvi razred, prikazuju vježbe kojima ćemo aktivirati dijete i to kroz fotografije Lukše Marottija

Trening je namijenjen najmlađem uzrastu. Za sve vježbe koje se izvode savjetujem da djeca uzmu određeno vrijeme za rad s adekvatnim odmorom ili da rade od deset do petnaest ponavljanja jer se vježbe izvode vlastitom težinom. Vježbe se mogu napraviti kroz nekoliko krugova ovisno o njihovoj mogućnosti. Najbolje bi bilo ako bi se izvelo tri do pet ponavljanja! – zaključio je Drago Pezić.

Kineziolog Drago Pezić i sedmogodišnja Anja pripremili su vježbe koje su detaljno opisane u prilogu