KaféZanimljivosti

Club 27: Jimi Hendrix

Na današnji dan 1942. godine rođena je jedna od najvećih glazbenih zvijezda 20. stoljeća – Jimi Hendrix.

Dana 27. studenoga 1942. godine u Seattleu u Sjedinjenim Američkim Državama rođen je James Marshall Hendrix. Svjetsku slavu stječe u svojim dvadesetim godinama, a posebno je poznat po tome što je, kao ljevoruki gitarist, utjecao na rock, blues, soul, jazz i srodne glazbene žanrove. Bio je izuzetno ekscentrična ličnost, a to se vidjelo i u načinu njegova sviranja – u određenim situacijama gitaru je svirao zubima i iza leđa.

Afinitet prema glazbi pokazuje još prije početka osnovne škole: postoji anegdota prema kojoj je mladi James oponašao sviranje gitare na metli u trenucima kada je trebao čistiti svoju sobu. U kontakt s glazbom dolazi slušajući kolekciju ploča svojeg oca, Ala Hendrixa, koji mu za petnaesti rođendan poklanja električnu gitaru. James i gitara postaju nerazdvojni, a ubrzo će mu upravo ona donijeti svjetsku slavu.

Trio The Jimi Hendrix Experience

Jimi u početku svira s drugim glazbenicima poput Sama Cookea i Tine Turner. Nakon nastupa s poznatim glazbenicima, odlazi u njujorški kafić Cafe Wha gdje drži samostalne svirke. Ondje upoznaje Chasa Chandalera i Michaela Jefferyja koji mu nedugo zatim postaju menadžeri. Njihovim angažmanom u Londonu Jimi osniva trio The Jimi Hendrix Experience gdje Mitch Mitchell nastupa kao bubnjar, a Noel Redding na bas gitari.

Trio 1966. godine izdaje pjesmu Hey Joe koja zauzima 6. mjesto na britanskoj glazbenoj ljestvici. Ubrzo izdaju i najpoznatiju pjesmu, Purple Haze, koja zauzima 3. mjesto.

Protest protiv rata u Vijetnamu

Godine 1969. sastav se razilazi, a Jimi se vraća u SAD. Ondje svira po festivalima, od čega je zasigurno najznačajniji nastup na Woodstocku.

Uz Woodstock se vežu i određeni problemi. Jimi je trebao svirati u ponoć u nedjelju, gdje se očekivalo preko četiristo tisuća ljudi na samom nastupu. S obzirom na to da mu se ideja nastupanja pred tako velikom publikom nije svidjela, odgodio je svoj nastup za ponedjeljak u 8 ujutro. No, to nije jedina stvar koja je bila nepredviđena.

Prije svog nastupa nije spavao tri dana, a bend je izvedbu uvježbavao tek dva tjedna. Svirajući američku himnu, improvizirajući obilježio ju je vlastitom interpretacijom što se tumačilo kao znak protesta protiv rata u Vijetnamu.

Godine 1970. vraća se u London s ciljem reformiranja tria The Jimi Hendrix Experience. Međutim, 18. rujna 1970. godine umire u hotelskoj sobi u 27. godini, a kao uzrok smrti navodi se kombinacija lijekova za spavanje, barbiturata, i vina.

Club 27

Prema određenim teorijama navodi se kako menadžer stoji iza Jimijeve smrti kako bi se spasio iz osobnog bankrota, no to je tek teorija zavjere za koju ne postoje dokazi. Zasigurno je da je njegova smrt šokirala mnoge obožavatelje, a zanimljiva je činjenica da su mnogi uspješni glazbenici umrli u 27. godini pa se tako spominje tzv. 27 Forever klub u koji su se, nažalost, upisali i Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain ili Amy Winehouse.