Kafé

Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom

Na današnji se dan obilježava pobjeda na fašizmom, odnosno bezuvjetna predaja nacističke Njemačke 1945. godine.

Ove godine navršava se 76 godina od pobjede nad fašizmom, a Dan pobjede ujedno je i simboličan podsjetnik te opomena svijetu da se nikada više takvo zlo ne ponovi. Protiv fašizma treba se i danas i  uvijek boriti jer je fašizam, u bilo kojem obliku, prvi znak i početak kraja ljudskih prava.

Dan Europe

Na Dan pobjede protiv fašizma, ali pet godina kasnije, 1950. u Parizu ministar vanjskih poslova Robert Schuman održao je govor u kojem je iznio ideju o osnivanju europske institucije koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika te upravljala njome. Novi oblik političke suradnje temelji se na ideji nezamislivosti ponovnog rata među europskim državama.

Europska zajednica za ugljen i čelik ubrzano se razvija i 1957. osniva se Europska ekonomska zajednica. Od početnih šest država (Belgija, Francuska, Njemačka, Italija, Luksemburg  i Nizozemska) današnja Europska unija u svojem sastavu broji 27 država. Danom Europe, koji se obilježava 9. svibnja u čast Schumanova govora, slavi se mir i jedinstvo u Europi.

Hoćemo li ponovo pasivno gledati afirmaciju fašizma?

„Oni koji zaboravljaju pogreške iz vlastite prošlosti, riskiraju da ih ponove. No, koji god da je razlog ovog zabrinjavajućeg fenomena, za njega nema opravdanja.“ – kazao je Matti Maasikas, zamjenik ministra za europske poslove Estonije u ime Europskog vijeća sada već davne 2017. godine upozoravajući na alarmantno širenje netolerancije i mržnje u Europi.

Kukasti križ na spomen-ploči žrtvama fašizma (izvor: T-portal)

Iako je jednoglasno osuđen, u današnjem je društvu lako vidljiva afirmacija fašističkih ideja. I Europa i Hrvatska suočene su s novim strujama koje nastoje oživjeti mutirane inačice fašizma i to pod okriljem vladavine prava. Kukasti su se križevi nataložili na autobusnim stanicama i školskim klupama, a umjesto osude i srama, sustav i društvo reagiraju mlako. Svojom pasivnošću podržavamo širenje govora mržnje, fašizma i netolerancije. Umjesto da složno ustanemo i borimo se protiv vidljivih i onih manje vidljivih oblika fašizma, mi ih svojom šutnjom odobravamo.

Tako mladi i tako bezdušno zadrti – negdje se ozbiljno pogriješilo u odgoju ove mladosti (izvor: T-portal)

Fašizam je represija, zabrana, brutalna sila i diktatorska kontrola nad gospodarstvom i društvom. Obilježavanje ovakvih dana i razgovor o njima, poučavanje i istraživanje povijesti kako bismo razumjeli sadašnjost – to su načini na koje se pokušajima fašizma treba suprotstaviti i hrabro odgovoriti.

Želimo li njegovati ideale slobode i ljudskih prava, tada treba jasno reći Ne! fašizmu i svim drugim oblicima mržnje i netolerancije.