Kafé

Dan planeta Zemlja: Invest in Our Planet

U utorak, 28. siječnja 1969. godine dogodila se jedna od najvećih prirodnih katastrofa u ljudskoj povijesti. Više od 11 milijuna litara nafte izlilo se u zaljevu Santa Barbara u Kaliforniji pri čemu je ubijeno više od 10.000 dupina, tuljana, morskih lavova i ostalih životinja.

Upravo je ta katastrofa bila prekretnica – ljudi su shvatili da je potrebno pridati veću pažnju jedinom planetu koji imamo. Svake se godine 22. travnja obilježava Dan planeta Zemlje. Cilj je obilježavanja jačanje svijesti o važnosti okoliša i očuvanja jedinog doma ljudske vrste, a zabrinjavajuća činjenica kako je razina globalnog onečišćenja u konstantnom porastu, dodatno daje na važnosti obilježavanju Dana planeta Zemlje.

Ideja o danu koji je posvećen očuvanju našega planeta predstavljena je prvi put 1969. godine na UNESCO-voj konferenciji, a povod je bila prirodna katastrofa u Kaliforniji. Na istom tom skupu dizajnirana je te kasnije prihvaćena zastava Zemlje. Iako je ideja prvi put predstavljena davne 1969. godine, prihvaćena je tek 1992. godine na Konferenciji UN-a o okolišu i razvoju koja se održala u Rio de Janeiru na temu promicanja održivog razvoja. Opća skupština UN-a 2009. godine donijela je odluku o obilježavanju međunarodnog Dana planeta Zemlje na dan 22. travnja diljem svijeta.

Ovogodišnja kampanja održat će se pod geslom Invest in Our Planet s ciljem poticanja ulaganja u obnovljive izvore energije i educiranja mlađih naraštaja o pogubnim klimatskim promjenama. Putem službene stranice Earth Day organizatori potiču sve zainteresirane strane na ulaganje u jedini dom koji imamo – planet Zemlju. Provjerite kako i vi možete uložiti u naš planet!

Donosimo šest načina na koji možemo pomoći Zemlji

  1. Recikliraj!  – Pronađi drugu namjenu za stvari koje ti nisu potrebne, a putem društvenih mreža lako se može pronaći i osoba kojoj je potrebna upravo tvoja nepotrebna stvar.
  2. Čuvaj vodu! – Razmisli o nepotrebnoj količini pitke vode koju potrošiš dok pereš zube i sljedeći put zavrni slavinu. Imaš li cvjetne gredice ili travnjak, pokušaj iskoristiti kišnicu za zalijevanje. Rabiš li bocu za vodu, nabavi staklenu jer se staklo može reciklirati, a plastika može biti toksična i za tvoj organizam.
  3. Višekratno umjesto jednokratnog! – Sve što možeš oprati i ponovo rabiti bolje je od onog što baciš nakon upotrebe bez obzira je li riječ o maramicama, platnenim pelenama ili maskicama.
  4. Papir ne troši uzalud! – Možda nije potrebno ispisivati baš sve što nam se učini važnim, a kad ipak ispisuješ, rabi papir s obje strane. Razvrstavaj papir i ubaci ga u odgovarajuće kante za otpad (obično su kante za papir plave boje).
  5. Isključi svjetlo, izvadi utikače iz struje! – Ako ti koje svjetlo ne treba, isključi ga, a one utikače koji ti nisu uvijek potrebni, dobro je ištekati iz struje.
  6. Ne bacaj hranu! – Nemoj gomilati nepotrebnu hranu, kupuj što ti treba i pripremaj obroke u količini koja će se pojesti, a ne bacati.