Kostrena

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata

18. studenoga obilježava se Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. godine, a završila 18. studenoga 1991. godine slomom obrane grada. U čast i spomen žrtvama Vukovara i Škabrnje, ali i svim žrtvama Domovinskog rata, a s ciljem očuvanja sjećanja i trajne uspomene, Vlada RH donijela je 2020. godine Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta. Tradicionalnom manifestacijom ” I u mome gradu Vukovar svijetli”  paljenjem svijeća simbolično se diljem Hrvatske, u ulicama s imenom Vukovara ili žrtava Domovinskog rata obilježava sjećanje na žrtve, a u Kostreni su svijeće postavljene ispred sidra uz molitvu za za sve koji su dali život za obranu domovine.

Svijeće i molitva za poginule u Domovinskom ratu

Uoči obilježavanja Dana sjećanja načelnik Općine Dražen Vranić uz predsjednika Općinskoga vijeća Dražena Soldana, župnika Ivana Stošića te općinske vijećnike i predstavnike kostrenskih ustanova i udruga postavili su vijence i svijeće na središnje križeve na kostrenskim grobljima te uz spomenike i spomen-ploču hrvatskim braniteljima.

Molitvom i svijećama odana počast žrtvama

 

Proročke riječi Siniše Glavaševića, koji je do posljednjeg trenutka izvještavao iz okupiranog Vukovara i danas opominju na važnost žrtve, ali i gradnje budućnosti:

Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude? Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još
mladenačkog šaputanja, pridružite se… Morate iznova graditi. Prvo svoju prošlost, tražiti
svoje korijenje, zatim svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. Grad – to ste vi!

Vodotoranj, simbol otpora i nepobjedivosti duha, zasjao je obnovljen te podario nadu da će žrtva Vukovara i Domovinskog rata uroditi ljepšom i boljom budućnosti.