KostrenaOpćina - prijatelj djeceŠkolaVrtić

Igra je u fokusu ovogodišnjeg Dječjeg tjedna

Tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci “Dječji tjedan” obilježava se u prvom punom tjednu listopada, što je ove godine od 3. do 9. listopada.

Zajednička tema Dječjeg tjedna, koji se počeo obilježavati još 1953. godine, ove je godine IGRA, a upravo članak 31. Konvencije UN-a o pravima djeteta kaže da “Dijete ima pravo na igru“.

Igra za dijete ima presudnu ulogu u njegovom razvoju jer je to jedan od najvažnijih načina na koji djeca uče o svijetu oko sebe, razvijaju fizičke vještine, ali i inteligenciju. Što se djeca više igraju, sigurnija su u sebe, lakše rješavaju probleme i uspješnija su u ostvarivanju svojih potencijala. Osim dobrobiti za dijete, igra pridonosi kvaliteti života cjelokupne obitelji, čineći ju snažnijom, zadovoljnijom i sretnijom – stoji u smjernicama Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske koje su upućene svim gradovima i općinama koje nose titulu Prijatelja djece.

Cilj je Dječjeg tjedna usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, organizirati u tim danima posebne i prigodno odabrane igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti djece i za djecu, pokrenuti nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece, poticati volonterski društveni i stručni rad odraslih s djecom, te aktivnu participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice i šire.

Bogat program Dječjeg tjedna u Kostreni

U Kostreni će se, kao i prethodnih godina, brojnim raznolikim programima Dječji tjedan obilježiti u školi i vrtiću.

Dječji vrtić Zlatna ribica pripremio je tako svojim polaznicima uzbudljiv tjedan prepun zanimljivih sadržaja:

  • izlet u Fužine u sklopu projekta “Šuma”
  • posjet načelnika općine Dječjem vrtiću
  • susret s izviđačima
  • šetnja obalnom šetnicom povodom Nacionalnog dana hodanja
  • sportske igre na dvorištu vrtića, igre u parku i na livadi
  • Kako se nekad igralo – posjet Udruge umirovljenika općine Kostrena “Penko”.

Svaka skupina Dječji će tjedan obilježiti aktivnostima primjerenim svojoj dobi. Najvažnije je da igre zasigurno neće nedostajati.

U Osnovnoj školi Kostrena Dječji će tjedan započeti posjetom načelnika Dražena Vranića i susretom s predstavnicima razreda u holu škole. Ovo je treći takav susret Načelnika s kostrenskim osnovnoškolcima unatrag godinu dana, kojim ima za cilj uključiti učenike u promišljanje o njihovim potrebama i željama za ugodniji život u Kostreni.

Isti tjedan predstavnici 8. razreda posjetit će sjedište Općine Kostrena u Sv. Luciji te se susresti s djelatnicima kako bi im se približio rad i funkcioniranje općinske uprave. Ujedno će tom prilikom osmaši dobiti korisne informacije o pogodnostima koje mogu iskoristiti od strane Općine prilikom upisa u srednju školu. Osim njih, Općinu će posjetiti i predstavnici 5. i 6. razreda.

Za kraj radnog tjedna, u četvrtak, 6. i petak, 7. listopada u školskom holu održat će se filmske projekcije za sve razrede.