KostrenaZanimljivosti

Kako se pripremiti za krizne situacije poput potresa i poplava

Volonterka Crvenoga križa i suradnica portala Naša Kostrena Marina Pavlić nakon pružanja pomoći u potresom pogođenim područjima upućuje kako se kvalitetno pripremiti za krizne situacije.

Iako je krizne situacije poput potresa, poplava i požara nemoguće izbjeći, moguće je biti za njih pripremljen. Dobra priprema prvenstveno podrazumijeva razrađivanje plana u slučaju krize i pakiranje ruksaka za krizne situacije.

Priprema

Svaka obitelj trebala bi u svojem domu nadohvat ruke imati obiteljski ruksak za krizne situacije s nužnim artiklima za prve trenutke nakon kriznog događaja. Univerzalni popis je naravno potrebno personalizirati, prilagoditi osobnim potrebama. Ukoliko nosite naočale, ne zaboravite u ruksak spremiti rezervne naočale. Ukoliko pijete lijekove, ne zaboravite u ruksak spremiti lijekove. Posebno vodite brigu o potrebama male djece, kroničnih bolesnika i starijih osoba, te ne zaboravite na svoje kućne ljubimce.

Sadržaj ruksaka za krizne situacije

 • blok za pisanje s planom evakuacije
 • kopije dokumenata
 • novac
 • rezervni ključevi stana i osobnog vozila
 • komplet za prvu pomoć
 • baterijska lampa
 • zviždaljka, upaljač, džepni nožić
 • rezervne baterije i prijenosni punjač
 • maleni radio
 • rezervni mobitel
 • pitka voda i hrana s dugim rokom trajanja
 • pribor za higijenu.

Plan za slučaj krize

Svaka obitelj trebala bi razraditi plan za slučaj krize. Treba znati siguran put evakuacije iz kuće ili stana. Za slučaj da u trenutku krize članovi obitelji nisu na okupu u kući ili stanu, treba dogovoriti točku susreta negdje na otvorenom. Treba dogovoriti i način komunikacije, odnosno kontakt osobu u slučaju krize. Dobro bi bilo da je to netko van pogođenog područja, netko kome će se svi članovi obitelji javiti s najbitnijim informacijama – jesu li sigurni i gdje se nalaze. Na taj će se način najbrže sakupiti informacije o svim članovima obitelji, bez da svatko pojedinačno zove svakog člana obitelji i opterećuje telefonske linije. Treba imati ispisanu i cijelu obiteljsku listu kontakata te u mobitel postaviti “In Case of Emergency” (ICE) kontakte, kako bi spasioci znali koga nazvati u slučaju da vas pronađu bez svijesti ili ozlijeđene.

Tijekom potresa

Minimalno se krećite tijekom potresa. Nemojte panično istrčavati na otvoren prostor, čekajte da potres prestane!

Ako ste u zatvorenom prostoru, probajte što kraćim putem doći do najbližeg sigurnog mjesta, sakrijte se ispod čvrstog stola, čvrste klupe ili okvira vrata unutar nosivog zida. Ako u blizini nije ništa od navedenog, zaštitite lice i glavu rukama i prislonite se uz kut nosivog zida. U svakom slučaju budite daleko od stakla, prozora, vanjskih vrata, vanjskih zidova, visećih lampi i namještaja, odnosno svega što bi moglo pasti. Ako ste u krevetu, a u blizini nema ničega što bi moglo na vas pasti, zaštitite glavu jastukom i čekajte da potres završi. Tijekom i nakon potresa nikako nemojte koristiti dizala.

Ako ste na otvorenom, maknite se od zgrada, rasvjetnih stupova, drveća… Ako ste u vozilu, brzo ali sigurno se zaustavite i ostanite u vozilu. Nemojte se zaustavljati blizu nadvožnjaka, zgrada, drveća i rasvjetnih stupova. Vozilo parkirajte na širokom prostoru kako ne bi smetalo pri prolazu službenih vozila poput vatrogasaca ili prve pomoći.

Ako ste pod ruševinama, pokušajte ostati smireni i kretanje smanjite na minimum. Zaštitite usta maramicom ili dijelom odjeće te ne vičite ako ne morate jer vikanje može uzrokovati udisanje opasne količine prašine. Lagano udarajte po cijevima ili zidu ili koristite zviždaljku kako bi vas spasioci lakše pronašli.

Nakon potresa

Ukoliko je sigurno i moguće, prije izlaska iz stana zatvorite plinske i ostale instalacije. Izađite na otvoreno i na otvorenom ostanite dok se ne utvrdi koje su zgrade sigurne. Nakon glavnog udara, budite spremni na ponovno podrhtavanje tla. Naknadni potresi su slabiji, ali su opasni utoliko što mogu uzrokovati dodatne štete na već oštećenim zgradama. Ostanite mirni i strpljivi. Pružite prvu pomoć onima kojima je to potrebno te u slučaju životne opasnosti nazovite 112. S bližnjima komunicirajte putem poruka, e-mailova ili socijalnih mreža jer će telefonske linije biti opterećene ili u prekidu. Slušajte radio i televiziju za važne obavijesti.

Interventni tim županijskog Crvenog križa

Što smo radili u Sisku?

Svega nekoliko sati nakon potresa, Interventni tim županijskog Crvenog križa bio je spreman za odlazak na potresom pogođeno područje. Zbog gužvi koje su nastale na pristupnim cestama prema Sisku, Petrinji i Glini, stigla je uputa za odgodu odlaska do jutra. Od sljedećeg dana do danas, ekipe Interventnog tima iz naše županije konstantno se izmjenjuju volontirajući u višednevnim smjenama na potresom pogođenom području. Većina naših ekipa djelovala je na području Grada Siska, dok su timovi kuhara, educirani za pomoć u katastrofama, djelovali i u Petrinji. Ekipe su se brinule o građanima koji su u potresu ostali bez svojih domova te su smješteni u prihvatnim centrima, prvih dana u školskim dvoranama, a kasnije u kontejnerskim naseljima. Neki od zadataka bili su preuzimanje, sortiranje i podjela humanitarne pomoći te dostavljanje toplih obroka. Pomagali smo i u centralnom skladištu Crvenog križa Sisak. Osim zadataka u prihvatnim centrima i u skladištu, dostavljali smo pomoć i u udaljena sela prema pozivima zaprimljenim na liniji Hrvatskog Crvenog križa. Prihvatne centre, kao i okolna sela, obilazio je i naš specijalizirani tim za psihosocijalnu pomoć. Ukratko, odrađivali smo sve što je trebalo kako bismo pomogli svima u potrebi.