KuharicaRoditeljski kutak

Kinder torta za dijabetičare

Ako želite razveseliti nekog svog slatkog ili se jednostavno zasladiti zdravije nego obično, isprobajte Kinder tortu za dijabetičare.

S obzirom na to da cijela obitelj živi zdravije otkad djeca imaju dijabetes, kod nas se više gotovo nikad i ne pripremaju neki „stari“ kolači. Sve smo prilagodili novim potrebama, isprobali i naučili puno toga te otkrili i neke nove trikove u kuhinji. U sedam godina nisam potrošila ni kilogram šećera. Rabimo med i zamjenu za šećer Xylitol ili Eritrit. Obroke kuhamo kao i prije, oduvijek smo bili na tzv. mediteranskoj prehrani, a slastice smo u potpunosti prilagodili i sada nam više obični kolači nisu ukusni jer su redom preslatki.  Jedan od nama najdražih jest Kinder torta, čiji recept donosim u nastavku.

Biskvit

  • 4 jaja – umutiti bjelanca u snijeg
  • žutanjke umutiti s 80 g zamjenskog šećera
  • 80 g mljevenih badema
  • 50 g rastopljene čokolade za kuhanje
  • 1 prašak za pecivo

Smjesu pomiješati i u nju umiješati istučena bjelanca, izliti u okrugli kalup i peći na 175º petnaest minuta. Kad se ohladi, prerezati biskvit na dvije jednake polovice.

Bijela krema

  • 500 ml šlaga
  • 250 g mascarpone sira

Ako je šlag nezaslađen, onda i tu dodati cca 40 g Xilitola, a ako koristite šlag koji ima npr 12-14 ugljikohidrata, onda uopće ne treba dodati zamjenski šećer.

Preljev preko toret

  • 80 g čokolade otopiti u 0,5 dcl vode

Priprema

Na donju polovicu tijesta namažite polovicu bijele kreme, a na to 50 g otopljene čokolade (ja ju topim u mikrovalnoj pećnici pa ne dodajem baš ništa i lako se skruti pa je tih 50 g taman za namazati tanki sloj hrskave čokolade). Ohladiti i na ohlađeno opet namazati bijelu kremu, staviti drugu polovicu tijesta i preliti sve čokoladom. Uobičajen preljev je čokolada + masnoća, ali ja u čokoladu dodam samo malo vode, što joj daje svojstvo da se lako reže, nije kruta pa ne puca, a izbjegnem masnoću, koje u šlagu  ima sasvim dovoljno. Rezultat je jaaako fina i lagana tortica, 1 šnita (na 16 narezano) ima  samo 10 ugljikohidrata.

Dobar tek!