KaféZanimljivosti

Kućni ljubimci u javnom prijevozu

Što vlasnik psa ili mace mora znati kako bi uopće mogao putovati autobusom, vlakom, brodom i avionom sa svojim ljubimcem.

Najlakše je i najkomotnije putovati automobilom, no to nije uvijek moguće i tu često nastaju problemi. Za područje Rijeke gradske i prigradske linije drži Autotrolej koji propisuje da pse, mace, ptice i druge ljubimce možemo prevoziti u autobusu ako su oni propisno zbrinuti/zatvoreni u transporterima i za njih se ne plaća karta. To u teoriji funkcionira 70 % dobro, ali ponekad, ako je transporter veći i uočljiviji, bilo je slučajeva da vozač nije dozvolio ulaz. U tom slučaju treba znati svoja prava i postaviti se, no prepirka nikome nije draga opcija.

Javni prijevoz i veliki psi

Poseban je problem kada želite ući u autobus sa psom koji ne stane u ručni transporter. Takve „velike“ pse možete uvesti u autobus Autotroleja, ali pod gotovo nemogućim uvjetima. Smijete uvesti jednog psa s veterinarsko-zdravstvenom svjedodžbom (knjižicom cijepljenja) i dozvoljeno je uvoditi psa u vozilo samo nedjeljom i praznikom od 5 do 7 sati i od 20 do 21 sat. Pas mora imati brnjicu i od vlasnika biti držan na kratkoj uzici. Za psa se naplaćuje karta za jednu tarifnu zonu. Priznat ćete, ovaj uvjet gotovo je kao da i ne smijete s psom u autobus jer onda kada vam zaista treba, vjerojatno neće biti nedjelja ili praznik rano ujutro ili kasno navečer.

Iz svih zabrana uvijek su izuzeti psi vodiči, radni psi i psi koji prolaze trening za pse pomagače, mada ćete se, nažalost, u stvarnosti susresti s osuđujućim pogledima i komentarima iako im za ove slučajeve nema opravdanja.

U Zagrebu su stvari nešto bolje pa psi smiju u tramvaje i autobuse uz brnjicu i cjepnu knjižicu  i to najviše jedan pas u vozilu, ali u bilo koje vrijeme što je ipak puno, puno bolje.

Dulja putovanja autobusom

Ako ste poželjeli putovati na odmor sa svojim psom, a nemate auto na raspolaganju, pripremite puno živaca da pronađete prijevoznika koji će pristati prevesti vašeg psa. Čak i ako je u transporteru, većina prijevoznika ne prima ljubimce, a one veće žele tek rijetki prevesti i to u bunkeru autobusa što je apsolutno neprihvatljivo i po život opasno za psa, pogotovo ljeti.

Tu nas je naš riječki Autotrans/Arriva razočarao a, kao i uvijek, „Istrijani“ su najnapredniji.

Uvjeti vožnje:
  • AUTOTRANSPORT ŠIBENIK: isključivo u prtljažnik, cijena 7 kuna
  • ČRNJA TOURS: ne primaju psa
  • ČAZMATRANS: isključivo u prtljažnik, i to ako dopusti vozač; cijena 30 kuna
  • AUTOTRANS RIJEKA: ne primaju pse
  • PROMET MAKARSKA: isključivo u prtljažnik; cijena 8 kuna
  • AP VARAŽDIN: ne primaju pse
  • AUTOPODUZEĆE IMOTSKI: ovisi o vozaču, na nekim linijama može isključivo u prtljažnik, na nekima ne smije uopće
  • BRIONI PULA: pas smije u putničku kabinu u transporteru bez naplate

Putovanje vlakom – najbolja opcija

Ako se odlučite na putovanje vlakom, manje životinje u transporteru putuju besplatno, a veći psi smiju se prevoziti vlakom na kratkoj uzici s brnjicom i cjepnom knjižicom. Pritom plaćaju 50 % cijene karte 2. razreda.

Međutim, ako putujete putničkim kolima, morate zakupiti cijelu kabinu za spavanje. Iako je putovanje vlakom u Hrvatskoj jako spor način putovanja, ovo je ipak najsigurniji i jedini, čini se, mogući način da s vašim većim ljubimcem otputujete na odmor.

Brodovi i avioni imaju svoje uvjete

Ako imate sreće pa do vašeg odredišta vozi brodska linija, onda imate i drugu dobru opciju za prijevoz. Manji ljubimci u transporterima putuju bezbrižno, veći moraju biti na uzici s brnjicom i cjepnom knjižicom, ali ne smiju u putnički prostor i kabine. To nije velik problem na većim brodovima ili trajektu, no na katamaranima, koji su brzobrodske linije i nemaju palubni dio za putnike, psi moraju biti u predviđenim boksovima na krmi.

Iz prakse znamo da su djelatnici Jadrolinije vrlo ljubazni i susretljivi te, ako je ikako moguće i nije gužva, pustit će vas da sa psom boravite u zadnjem djelu salona da pas ne mora u boks. No to je ovisno o trenutnoj situaciji na brodu. Prijevoz kućnih ljubimaca je besplatan.

Za let avionom vrijede prilično stroga pravila, ali barem znate da vaš ljubimac može s vama. U kabinu (uz prethodnu najavu i rezervaciju) možete unijeti psa ili macu koji ne prelaze 8 kg težine i nalaze se u transporteru. Takvo će vas putovanje za psa koštati od 150 kuna + PDV u domaćem prometu pa do 70 eura u međunarodnom prometu.

Ako je vaš pas veći od 8 kg, mora u prtljažni dio te sukladno veličini transportera, postoje dvije tarife naplate i variraju od 200 kn + PDV do čak 300 eura. Životinje se prevoze u zasebnom grijanom transportnom dijelu, a ne s običnom prtljagom pa se ne morate brinuti hoće li im tijekom leta biti hladno ili neugodno. Jedina restrikcija kod prijevoza avionom jesu psi i mačke s kratkom njuškom. Zbog otežanog disanja smatra se da bi mogli imati problema tijekom leta pa ih kompanije ne primaju na let. Uvijek prije rezervacije dobro provjerite uvjete kompanije s kojom letite i zemlje u koju letite.

Važno je znati da u svim vrstama prijevoza vlasnik ljubimca preuzima rizik putovanja i odgovoran je za sve nastale štete. Sretan vam put, šapice, i dobar provod vama i vašim vlasnicima!