Roditeljski kutak

Majčino mlijeko sadrži sve što bebi treba za zdrav razvoj

Svjetski tjedan dojenja svake se godine u svijetu obilježava od 1. do 7. kolovoza s ciljem skretanja pozornosti na važnost i dobrobit dojenja za zdravlje djeteta i majke.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje početak dojenja neposredno po rođenju te isključivo dojenje u prvih šest mjeseci djetetova života uz postupno uvođenje dohrane te nastavak dojenja do druge godine djetetova života i dulje.

Dojenje je najbolja utjeha za dijete i uklanja bol, smiruje dijete i omogućuje mu bliski kontakt s majčinom kožom pri svakom podoju, što pridonosi boljoj emocionalnoj povezanosti s majkom.

brošura “Dojenje”, udruga RODA

Majčino mlijeko sadrži sve što je djetetu potrebno za zdrav razvoj, u svakom je trenutku dostupno, idealne temperature, gotovo sterilno i besplatno.

Dojenje je poseban odnos, više od hranjenja, dodira, više od davanja i primanja. Dojenje nas hrani hormonima ljubavi i povezivanja, ohrabruje nas, jača vjeru u naše roditeljske sposobnosti. I za majku i za dijete dojenje je NAJBOLJI POČETAK.

brošura “Dojenje”, udruga RODA

Za razliku od umjetnih pripravaka, majčino mlijeko sadrži žive stanice, enzime. U njemu se nalazi imunoglobulin A koji stvara zaštitni sloj u crijevima te tako štiti dijete od alergena. Majčino mlijeko smanjuje rizik od razvoja raznih bolesti u dojenačkoj dobi, ali i u kasnijem životu, npr. od imunoloških bolesti, astme, ekcema, respiratornih infekcija, povećanog kolesterola u krvi i mnogih drugih bolesti.

Dojena djeca rjeđe obolijevaju od upale uha, bakterijskog meningitisa, upale pluća, viroza, infekcija urinarnog trakta, a dojenje pomaže u prevenciji prekomjerne tjelesne težine i visokog tlaka u odrasloj dobi. Dojena djeca znatno rjeđe od druge djece pate od probavnih smetnji i bolesti probavnog sustava. Dojenje osigurava optimalan razvoj djetetova mozga, bolji psihomotorni i emocionalni razvoj.

Dobro se zna da se majčino mlijeko stvara po principu ponude i potražnje, odnosno što se češće doji, bit će više mlijeka. Budući da je lako probavljivo, dijete treba hraniti na zahtjev i dojiti se može gotovo svugdje jer, na sreću, dojenje u javnosti više nije rijetka pojava.